Zene

Most Amerikában éppen nem angol nyelvű dal a Nr.1. sláger

  • Szerző:nuus
  • 2017.06.06 | 10:16

Valami beindult, latinosodni kezd a tengerentúl zenei ízlése?

A HelloGiggles hívja fel a figyelmet arra, hogy a zenei világban is új szelek fújdogálnak. Három hete csücsül ugyanis a Billboard Hot 100 tetején a Despacito című dal. A spanyol nyelvű számot a Puerto Ricói énekes, Luis Fonsi együtt jegyzi a reggaeton-sztár Daddy Yankeevel, akik még Justin Biebert is berántották egy remixre, ami igencsak jót tett a produkciónak.

Thank you @rollingstone for the great article!! #Despacito

A post shared by Luis Fonsi (@luisfonsi) on

Ez a szerzemény a Washington Post szerint a harmadik, nem angol nyelvű darab, amelyik ilyen magasra jutott, az elmúlt 35 évet tekintve. Ebben az időszakban a top 60-ba is csak 15 „külföldi” nyelvű dal tudta felküzdeni magát. Még a Kaoma-féle Lambada is csak a 46. helyik twerkelte fel magát.

A zenében az a lenyűgöző, hogy nem kell, hogy mindig értsük a szöveget ahhoz, hogy élvezhessük magát a dalt. Egy jó szám nem ismer határokat, kultúrákat és még az idő sem számít nála tényezőnek. Nem véletlen, hogy őseink bakelitjeit esetenként mi is szívesen hallgatjuk, akár hangmintaként is.

1980 óta gyakorlatilag megduplázódott az Államokban a spanyolajkúak száma, ennek megfelelően dalokból is több jött világra ezen a dallamos nyelven. A trükkös táncdalok pedig szépen átalakultak történetmeséléssé.

Olyannyira, hogy egyre többen hálákodnak a Twitteren, hogy a Despacito segítette ennek a szép nyelvnek az elsajátítását:

Ha elgondolkodtál most azon, hogy mi lehetett a másik két dal, ami ekkorát tudott menni, akkor máris ide tesszük őket. Szintén spanyolul írták az egyiket:

A másik pedig ékes germán nyelven, itt a szomszédban született, az osztrák Falcotól:

Hogy a jövő hogyan alakul, akár a mostani sláger, akár a követező listavezetők esetében, az jó kérdés. De ez a dal már közelíti a kétmilliárd(!) megtekintést:

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló