Zene

A Berghain igenis a magaskultúra része – pert nyert a szórakozóhely

  • Szerző:nuus
  • 2016.09.14 | 15:12

Berlin legismertebb techno klubja pert nyert: a bíróság kimondta, hogy ami ott zajlik az a magaskultúra része. Adóterhei így lényegesen csökkenni fognak.

berghein
A kultikus klub közönsége magasról néz a magaskultúrát adó DJ-re

 

A berlini éjszakai techno élet emblematikus központja régebben 7 százalékos adót fizetett bevételei után, akárcsak a színházak, koncertek és a múzeumok.  2008 után Berlin gazdasági minisztere úgy döntött, a klub műsorai nem a magaskultúrát képviselik, így azóta a szórakoztatás-kategóriába sorolt intézményekre kiszabott 19 százalékos adót kell fizetnie a helynek – kábé, mint egy sima kocsmának. 

16727013202_00d93296ae_o

A Berghain viszont pert indított és nyert: a pénzügyi minisztérium azzal érvelt, hogy csupán az alkohol, a drog és a zene miatt látogatják tömegek a klubot. Peter Raue védőügyvéd szerint viszont a vendégek többsége a zene miatt érkezik, és egy DJ műsora is adhat hasonló élményt mint egy Mahler szimfónia, nem szükséges ehhez egy egész szimfonikus zenekar.

A klub egyébként az elmúlt években egyre több kiállításnak, klasszikus koncertnek, balett előadásnak és divatbemutatónak adott helyet hét közben.

A döntés nem érinti a többi éjszakai szórakozóhelyet. Egy korábbi esetben ugyanazon a bíróságon a Berghain ügyében döntést hozó bíró visszautasított egy hasonló kérelmet.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sport
Mennyit sportoljon egy nő? Kutatás
  • szerző:nuus
  • 2024. 07. 03.