Zene

Meghalt Angelo Badalamenti

  • Szerző:nuus
  • 2022.12.13 | 17:18

Angelo Badalamenti 85 éves volt.

Angelo Badalamenti, a Twin Peaks mellett több más  David Lynch-mozi zeneszerzője nyolcvanöt évesen, vasárnap este halt meg családja körében, New Jersey állambeli otthonában – tudta meg a Hollywood Reporter. A New York-i születésű, olasz származású Badalamenti első filmzenéje az 1973-as Gordon’s War című krimihez készült.

Komolyabb ismertséget viszont azután szerzett,

hogy David Lynch felkérte az 1986-os Kék bársony című film zenéjének megírására. Ezután sokszor dolgoztak együtt: a Twin Peaks című sorozatért Badalamenti 1991-ben Grammy-díjat nyert, filmzenéje huszonöt országban lett aranylemez. Ő szerezte David Lynch Veszett a világ, a Twin Peaks: Tűz jöjj velem, az Útvesztőben, a Straight Story – Az igaz történet és a Mullholland Drive című filmjeinek zenéjét is.

De írt zenét a Rémálom az Elm utcában

című horror harmadik részéhez, valamint A part, A tanárnő és Az elveszett gyerekek városa című filmekhez is. Ritkán szerepeket is vállalt: a Mullholland Drive-ban a kávéimádó gengsztert, Luigi Castigliane-t alakította, a Kék bársonyban pedig bárzongoristaként tűnt fel.

Badalamenti több sztárnak is írt dalt,

például Nina Simone, Nancy Wilson, David Bowie, Paul McCartney és Liza Minnelli számára. Ő szerezte a kilencvenkettes barcelonai olimpia megnyitójának zenéjét is.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Autó
Újabb autómárka tűnik el hamarosan
  • szerző:nuus
  • 2023. 01. 05.