Egészség

Szegfűszeget májra, cukorbajra?

  • Szerző:nuus
  • 2018.07.24 | 15:56

Még a csontjaid is meghálálják, ha mértékkel fogyasztod ezt az indonéz virágfélét.

A szegfűszeg Indonéziából indult el világhódító útjára. A szárított virágbimbó neve főleg télen, a karácsonyi receptek miatt kerül elénk, de érdemes megfontolni, hogy az év minden szakaszában is fogyasszunk belőle.

 

A levesek, szószok, húsok, rizses és ragu-ételek kiváló ízesítőjének egészségvédő hatása is jelentős.

Csontig hatol

Fenolos összetevői – flavonoidok és izoflavonok – jó szolgálatot tesznek a vázszerkezetünknek: a csontok tömegét segítenek megtartani, megvédve ezáltal a fogyasztókat a fájdalmas ritkulástól.

Rák megelőző szerepe

is van, akárcsak a hozzá hasonló, magas antioxidáns tartalmú gyógy- és fűszernövényeknek. A sejteket óvó hatását egy fél teáskanálnyi adag is garantálja: annyi hatóanyag található ugyanis e mennyiségben, mint egy fél bögre áfonyában.

 

Több típusú ráksejt szaporodását is megzabolázza; kivonata még az emberben kifejlődött mellrák, illetve vastagbél-tumor ellen is hatékonynak bizonyult, a laboros tesztek során. Egerek esetében is hasonlóan bevált a szegfűszeg-kúra.

Cukorbetegségnél

is hasznos ez a természetes „gyógymód”, amikor magától már nem termel elég inzulint a szervezet. A szegfűszeg kivonata a fenti hormonhoz hasonló hatást fejtett ki, és a vércukorszint szabályozásban is előnyösen viselkedett.

Májvédő

funkcióval is bír: eugenol tartalma révén. Ez az olajféle működött a zsírmájjal élő egerek esetében is, csökkentette az oxidatív stresszt és a gyulladást is. Még a májzsugor és a szerv sebesedése is visszájára fordult. Ezen felül a GST enzim szintjét is csökkenteni tudja az eugenol kis mennyiségű bevitele.

 

Viszont ez az olaj nagyobb dózisban már a szerv károsodását is képes előidézni.

Vedd a szádra!

Az orális problémák egy része ellen is kapóra jön a fűszer: a gyökérhártya- és fogíny-gyulladás ellen is szépen teljesít, illetve a különféle kórokozókat is kordában képes tartani. Fogfájás esetén pedig fájdalomcsillapító hatása érvényesül, teszi hozzá a 1mhealthtips.com.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.