Egészség

Visszatért a pióca a modern orvoslásba, te elviselnéd magadon?

  • Szerző:nuus
  • 2017.05.02 | 10:03

Vissza a természethez? Ilyen a gerinctelen gyógyítás.

Pixabay
Pixabay

A kórházak által kiállított számlákon időnként találkozunk fura tételekkel. Oroszország úgy néz ki, ezen a területen is szépen domborít: most éppen piócák bukkantak fel tömegesen a felmerülő kiadások között.

Ezekből a vérszívó gerinctelenekből évi tízmilliót is felírnak arrafelé, alternatív lehetőségként azok számára, akik nem engedhetnek meg maguknak drágább vérhígító gyógyszereket.

Az orosz gazdasághoz hasonlóan az ottani egészségügy is látott már szebb napokat, így érthető az orvosi pióca népszerűsége, mivel egy példány ára egy dollár alatt van (azaz, nincs 300 forint). Az orvosok szerint a harapása kiválóan alkalmas a stroke és a szívbetegségek megelőző kezelésére is.

Mikor először teszik rád, frászt kapsz: Úristen, ez pióca! De mikor túl vagy rajta, belátod, hogy nincs okod aggódni.

számol be Elena Kalinicheva, egy moszkvai rendelő páciense. A piócakezelésre hetente járó hölgy a hátfájását reméli meggyógyíttatni ezen a módon.

via GIPHY

A gyógymód hagyományosan úgy néz ki, hogy három-hét, falánk állatot helyeznek fel a bőrre, amelyek a vérhígító mérgüket bejuttatják a szervezetbe, egy 30-40 perces kúra során. Miután eltávolították a piócákat, az általuk okozott sebek még jó hat óráig vérezgetnek, amíg az alvadásgátló vegyület dolgozik.

Újra divatban nyugaton is

Az 1800-as évek közepéig bevett gyakorlat volt a gerinctelenek gyógyászati alkalmazása, mely az ősi egyiptomi, indiai, görög és arab hagyományokban is megtalálható. Az állatok az orvostudomány fejlődésével kegyvesztettek lettek, ugyanis elenyészőnek bizonyult a gyógyhatásuk, és a használatuk sem túl kellemes.

Újabb kutatások viszont azt támasztották alá, hogy mégis van valamennyi előnye a piócák orvosi alkalmazásának. Azok számára, akik nem engedhetik meg maguknak a felírt drága gyógyszereket, mindenképpen egy praktikus megoldást ad; főleg ha hozzácsapjuk a placebo-hatást is.

A piócák sokféle természetes élőhelyen megtalálhatóak: édes és sós vizekben, folyókban és tavakban –  a gyanútlan úszók bosszúságára. De az összes orosz orvosi piócát szakértők tenyésztik laborokban, akiktől magunk is vásárolhatunk. Nadezhda Loba például száz példányt vitt haza, és teszi őket a halántékára, hogy a kötőhártya-gyulladását kezelje.

Plasztikai műtéthez is jó

Nemcsak az oroszok haraptak rá a pióca-projektre: világszerte szivárognak vissza az orvosi ellátásba a jószágok, Amerikát is beleértve.

Egy felmérés szerint nagyjából évi hatezer állatot foglalkoztatnak az Államokban, de elsősorban nem szívproblémáknál.

Bőrátültetésnél veszik inkább hasznukat, ugyanis lecsapolják az összegyűlt vért a szövet alól, és helyreállítják a vérkeringést az elzáródott vénáknál. Eltávolítják a felesleges vért is azokból a testrészekből, amelyeket levágtak vagy leválasztottak, majd újra visszaoperáltak a testhez.

Az illetékes hatóság 2004 óta engedi a piócák ilyen irányú használatát. Eközben Európában nem is szükséges, hogy érintkezzünk az állattal magával, hogy gyógyhatását élvezzük – nagy gyógyszercégek gyártanak ugyanis a mérgükből készült, elérhető vérhígító gyógyszereket.

Malajziai szakértők szerint rendkívül fontos volna az állatokat gyakrabban alkalmazni plasztikai és helyreállító műtéteknél, mivel egyszerű a használatuk és elhanyagolható a mellékhatásuk, a többi beavatkozáshoz képest.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.