Belföld

Rossz hír érkezett: Teljesen kifogyhat a készlet ezekből a termékekből húsvétra

  • Szerző:nuus
  • 2023.01.17 | 11:18

Múlt csütörtökön életbe lépett az új kormányzati előírás, aminek teljesítése úgy tűnik, komoly gondot okozhat a boltosoknak húsvét környékén.

Itt van az új szabályozás az árstopos termékekkel kapcsolatban

 

A Népszava számára készített decemberi felmérés szerint a vásárlók több, mint háromnegyedével előfordult már, hogy nem tudott valamilyen hatósági áras élelmiszert megvenni a boltokban, mert hiány volt belőle.

Fotó: Pixabay

Az új kormányrendelet értelmében már a kereskedőknek

akár kétszer akkora mennyiséget is készleten kell tartaniuk a hatósági áras termékekből, mint az árstop bevezetése előtti napi átlag.

A jogszabály a „szükség esetén” és az „áruhiány elkerülése érdekében” kifejezéseket is tartalmazza, vagyis a szakma értelmezése szerint ha kétszeres lett a hatósági áras termékek iránt a vásárlói kereslet, akkor azt ki kell szolgálni, ha még nagyobb, azt már nem – írja a pénzcentrum.hu.

A 2,8 százalékos UHT tejből tavaly jellemzően heti 2-3 millió liter közötti mennyiség fogyott az üzletláncokban.

Eközben gy évvel korábban 1,8 millió liter volt a legnagyobb eladott heti mennyiség, de jellemzően csak 1,2-1,4 millió liter kelt el.

A szabadáras, 1,5 százalékos UHT tejből viszont heti 2-2,5 millió liter körüli mennyiség fogyott tavaly, míg 2021-ben 2,5-3 millió liter.

Az árstop erőteljesen átformálta tehát a vásárlói szokásokat, a 2,8 százalékos tejből kétszeres mennyiséget vittek az emberek, míg a 1,5 százalékosból kicsit kevesebbet.

Az AKI adatai szerint a gyártói márkás,

1,5 százalékos UHT tej fogyasztói ára január első hetében 613 forint volt az üzletláncokban, a 2,8 százalékosé viszont csak 315 forint.

Az áruházláncok korlátozásai ellenére a vásárlók igyekeznek is bespájzolni belőle, hiszen hónapokig is elálló termékről van szó.

A bökkenő csupán az, hogy a tejtermelők nem tudnak a megnövekedett igényekhez alkalmazkodni, nem tudnak több tejet kifacsarni a tehenekből. Ugyanez igaz a cukortermelésre is, de a tyúkok sem tudnak vezényszóra több tojást tojni.

A csirkemell és a sertéscomb esetében pedig

az is nehezíti a helyzetet, hogy az állat egyéb testrészeit is el kellene adni,

nem lehet pusztán csak mellből vagy combból növelni a termelést, a többiből pedig nem.

A kereslet viszont csak a hatósági áras részek iránt nőtt meg.

Forrás: Népszava

 

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
TV
Durva döntést hozott a Netflix
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 03.