Belföld

Összeomlik a teljes nyugdíjrendszer

  • Szerző:nuus
  • 2024.02.15 | 13:48

Folyamatos nyugdíjemelés ide vagy oda, az X és Y generáció jóval később mehet majd nyugdíjba, mint elődjeik.

A világszerte növekvő nyugdíjasréteg fenntartása kihívást jelent, és a szakértők szerint a problémát leginkább a nyugdíjkorhatár jelentős emelésével lehetne orvosolni. Az International Longevity Center (ILC) arra figyelmeztet, hogy a társadalom elöregedése Európában 2050-re akár 71 évig is emelheti az állami nyugdíjra jogosultság korhatárát. Franciaországban például már most is agressziót váltott ki a nyugdíjkorhatár emelése.

A jelenlegi magyar nyugdíjkorhatár 65 év az 1957 után születettek számára, de a szakértők szerint ez a korhatár fenntarthatatlanná válhat a jövőben. A nők és férfiak átlagos életkora alapján azonban a Pénzügyminisztérium nem tervezi a nyugdíjkorhatár emelését. A 2026 és 2028 közötti korhatáremelés sem bizonyulhat elegendőnek, és szóba került, hogy 2044-től további egy évvel, 68 évre tolják el az állami nyugdíjra jogosultság határát.

Mit tud most a piac talált legjobb ár/érték arányú telefonja? Nézz bele a videóba és kiderül

Ugyanakkor a szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy az 1970 után születetteknél valószínűleg további munkavállalásra lesz szükség a nyugdíjaskor eléréséig, hogy fenntartsák az aktívak és inaktívak közötti egyensúlyt. Ez különösen nehéz lehet a megtakarítások nélkül élő szegényebb rétegek és a nők számára, akiknek így lehet, hogy nem lesz lehetőségük megélni nyugdíjas éveiket. Azok az 50-60 évesek, akik munka nélkül maradnak, szintén nehéz helyzetbe kerülhetnek, mivel nehezen illeszkednek vissza a munka világába.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló