Belföld

FONTOS! Sinopharm: Itt vannak az adatok a kínai vakcináról. Érdemes elolvasni mielőtt beadatjuk!

  • Szerző:nuus
  • 2021.04.25 | 12:39
  • trendindex: 6

Minden, amit érdemes tudni.

A nyugati vakcinákról sok publikus adat elérhető, hiszen számos kutatás foglalkozik azzal, hogy mikor kezd el a szervezet reagálni a védőoltásra.  A kínai és az orosz vakcináról sajnos nincs ennyi információnk. Amit tudunk a kínai Sinopharm vakcináról, azt az ezzel oltó országok szakértőinek nyilatkozataiból tudjuk meg.

Mikortól alakul ki a védettség a Sinopharm kínai vakcinánál?

A Sinopharm eredeti tájékoztatása szerint a legnagyobb védettség a 2. oltás beadása után két héttel alakul ki. A gyártó eredetileg 79 százalékos hatékonyságot jelentett be.

Az Egyesült Arab Emirátusok kormánya a saját tapasztalatai alapján, amit sajtóközleményben hozott nyilvánnosságra  ennél is magasabb, 86 százalékos hatékonyságról számolt be.

A The Washinton Post egyik cikke szerint a Sinopharm 2. dózisának beadása után akár 21 nap is eltelhet, mire teljes mértékben kialakítja a védettséget, az OGYÉI tájékoztatásában ennyi áll:

a védettséghez a 2. adag vakcina beadása szükséges, méghozzá az első oltás után 21-28 nappal.

Egyes kutatások szerint az antitestek az első oltás után öt-hét nappal kezdenek fejlődni, két hét múlva jutnak el antitestek a védelmi szintig, de 28 napba telik az optimális szint elérése.

Ennek ellenére nem mondható el, hogy bárki, akit beoltottak teljes mértékben védett lenne a vírusoktól, mivel egyetlen vakcina sem rendelkezik 100 százalékos hatékonysággal. A 80% körüli hatékonysági arány a Sinopharm esetében azt jelenti, hogy egy ember, annak ellenére, hogy megkapta mindkét oltását, megfertőződhet a vírussal fertőződhet, de enyhébb tünetek jelentkeznek nála

– jelentette ki egy kutató.

Ahol már széles körben alkalmazzák a Sinopharm vakcinát, számos esetben a második oltás után sem keletkezik hatékony védettség. Ilyen hírek érkeztek például az Egyesült Arab Emirátusokból vagy Szerbiából.

Számos külföldi szakértői cikk felhívja a figyelmet arra is, hogy jelenleg az antitest megfelelő mennyiségéről, összetételéről és kimutathatóságáról sincs tudományos konszenzus, ezért óva intenek mindenkit attól, hogy saját maguk otthon egy gyorsteszt eredménye után értelmezzék a védettségüket.

Sokan összezavarodtak, mert nem tudják, hogy melyik antitest-tesztet kellene elvégezni a védettség kimutatásához

– mondja Amesh A. Adalja, a Johns Hopkins Egészségbiztonsági Központ fertőző betegségek vezető tudósa.

Nem akarjuk, hogy az emberek pánikba essenek, azt gondolva, hogy nincsenek védve, mert az antitest-teszt nem úgy alakult, ahogy szerették volna

– mondja és kiemeli, hogy az immunrendszernek nem csak egy karja van. Az oltás után keletkező

Sarkadi Balázs, akadémikus, orvos-biológus a hvg.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy kutatást kellene indítani Magyarországon, hogy kiderüljön, a kínai Sinopharm vakcinával oltott emberek közül hányan és milyen mértékben szereznek immunitást a koronavírus-fertőzés ellen. Ha kiderül, hogy jelentős azoknak a pácienseknek a száma, akiknél nem hatékony, nem okoz védettséget, akkor ez hamis biztonságérzést okoz az oltottaknál, és csökkenti a nyáj-immunitás kialakulásának lehetőségét, veszélyezteti a járvány kezelését.

Sarkadi professzor az alábbi vizsgálatokat javasolja a Sinopharm vakcinával oltottaknál:
1. az anti-COVID antitest szintet először egy alkalmas gyorsteszttel (pl. a Cellex antiS/N, IgM és IgG teszt), majd
2. a gyorstesztben negatív eredményt adó személyeknél el kellene végezni a mennyiségi antitest mérést,
3. a fenti mérésekben negatív eredményt adó esetekben el kellene végezni a megfelelő tesztet a sejtes immunválasz felmérésére.

Lehetséges oltásokat kapni, és nem alakulnak ki antitestek. Ez lehet az egyén immunrendszerének kudarca a vakcinára való reagálásban és az antitestválaszok létrehozásában

– mondja doktor Sydney Ramirez, aki fertőző betegségek kutatója a Kaliforniai San Diego Egyetemen és a La Jolla Immunológiai Intézetben.

Sarkadi professzor azt ajánlja, hogy akinél kiderül, hogy a Sinopharm vakcinával való oltás után nincs megfelelő védettség, azokat újra kellene oltani Pfizer–BionTech vagy Moderna vakcinával

Merkely Béla. a Semmelweis Egyetem rektora a Népszavának úgy nyilatkozott, hogy mivel a helyzet gyorsan változik, ezért a nyár előtt nem jelentene többletinformációt egy újabb nagyszabású reprezentatív vizsgálat.

A kínai vakcina hatásosságával kapcsolatban felmerült kérdések kapcsán ugyanakkor megjegyezte, hogy ősszel egy, a védettséget figyelő, vagyis az antitest kimutatására irányuló vizsgálatot kezdeményez majd az egyetem.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Érdekes
Tudtad? A gin tonic gyógyszer is
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 29.
Sport
Európa bajnok lett Érdi Mária
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 23.
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.