Belföld

Kiderült, hányan keresnek félmillió fölött és 200 ezer alatt Magyarországon!

  • Szerző:nuus
  • 2023.06.08 | 13:18

Meglepő számokat közölt a KSH.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint a teljes munkaidőben foglalkoztatott magyarok 18,2 százaléka, vagyis majdnem minden ötödik munkavállaló nettó félmillió forint felett keres. Ez azt jelenti, hogy több mint 580 ezer ember lépi át ezt a határt.

A bérek hatalmasat nőttek, február és március között közel 80 ezerrel emelkedett azoknak a száma, akik nettó 500 ezer forint felett kerestek. Márciusban összesen 3 185 705 magyar állt teljes foglalkoztatásban, és 6803 fővel nőtt a foglalkoztatottak száma a februári adatokhoz képest.

A márciusi adatok szerint a teljes munkaidőben foglalkoztatottak 19,8 százaléka, azaz közel ötödük keresett nettó 200 ezer forint alatt. Ugyanakkor pozitív fejlemény, hogy februárról márciusra 45 ezer fővel csökkent azoknak a száma, akik ebben a kereseti sávban vannak. Ez egy másfél százalékpontos elmozdulás a magasabb keresetek irányába.

Hiába növekedett AZONBAN év/év alapon a nettó átlagkereset, az infláció mértéke azt meghaladta, így a magasabb bérek ellenére is kevesebb terméket tudtunk vásárolni ebből a pénzből.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló