Belföld

Tragikus a helyzet a Balatonnál, 40 százalékos volt a az előszezonban

  • Szerző:nuus
  • 2023.07.12 | 16:18

Az árak növekedése miatt kevesebb a vendég, és ezzel összefügg, hogy aki viszont megengedhet magának nyaralást, inkább külföldre utazik.

20 és 40 százalék közötti visszaesésről számoltak be a balatoni szállodák tulajdonosai és üzemeltetői – írja a Portfolio.

Az ok egyértelmű: a rekordinfláció. A lap szerint az árak növekedése miatt kevesebb a vendég, és ezzel összefügg, hogy aki viszont megengedhet magának nyaralást, inkább külföldre utazik.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, Flesch Tamás szerint júniusban átlag 30 százalékkal volt alacsonyabb a forgalom mint tavaly. Az éttermek esetében sem jobb a helyzet, amit súlyosbít, hogy a koronavírus-járvány óta a fizetőképes közönség mind inkább külföldön nyaral.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint a bataloni régió 3 illetve 4 csillagos szállodáiban 24 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma 2022 hasonló időszakához mérten.

A Forsthoffer Ágnes, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének balatoni régióvezetője ezzel kapcsolatban azt emelte ki, hogy a kilengések nem arányosak: van, ahol csak 15 százalékkal estek vissza az éjszakák számai, máshol ez akár 40 is lehet.

A szállodaipar és a vendéglátó szektor szakértői is csak találgatják, mi lehet a kiút ebből a helyzetből:

egyesek célzott akciókra buzdítják az üzemeltetőket, mások szerint a kereslet még tüzetesebb feltérképezésére van szükség ahhoz, hogy javuljanak az adatok.

Forrás: Portfolio


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Megvan a következő Sztárboxos?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 11.