Belföld

Napok vannak hátra a kis benzinkutak csődjéig

  • Szerző:nuus
  • 2022.11.09 | 08:18

Azonnali kormányzati segítségért könyörögnek a kis benzinkút üzemeltetők.

Bár számos független benzinkút üzemeltetője kérte, mégsem kapták meg a kormány által többször is megígért pénzügyi segítséget. Ha viszont a kormány tovább késlekedik, akkor napokon belül csődbe megy több száz benzinkutas és áruhiány lesz a hatósági áras üzemanyagokból – írja a Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) közgyűlési beszámolója.

Bár a fidesz kormány megígérte a kifizetéseket augusztus végéig,

ez álom maradt. „Annak ellenére, hogy szeptember és október hónap folyamán történtek kifizetések, a mai napon még jelentős számban vannak olyan tagjaink, akik még mindig nem kaptak semmit, és több olyan tagunk is van, aki a Támogató Okiratot ugyan már megkapta, de pénzt még  nem.” –  írta az FBSZ.

A negyedik negyedévre ráadásul még döntés sem született

a támogatás mértékéről, a kifizetés módjáról, határidejéről, felelőséről, a szükséges  pénzügyi keret biztosításáról. Ez a helyzet csak úgy kezelhető, hogy napról napra kevesebb árut vásárolnak, és felélik az így felszabaduló forgóeszközöket. A folyamat természetes következménye a hatósági áras termékek kifogyása lesz.

A készlethiányt csak úgy tudják egyensúlyba hozni

a szabályozás által rájuk erőltetett kényszerű nyitva tartással, ha egyre növekvő mértékű, napi szintű mennyiségi korlátozást vezetnek be. A kormány eddig öt alkalommal foglalta rendeletbe az üzemanyagokra vonatkozó ársapka végének időpontját, majd négy alkalommal ezt megváltoztatta. Az FBSZ szeretné, ha a meghirdetett ötödik dátum már valós lenne.

„Tartalékaink már régen nincsenek,

veszteségeink közelítik, el is érhetik a 100 milliárd forintot” –  panaszolják, hozzátéve, hogy a képlet egyszerű: meg sem kapott pénzből meg sem vett áruval senkit sem tudnak kiszolgálni, miközben nyitva tartani kötelező.

Brutális: Felrobbant egy ír benzinkút, heten meghaltak


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló