Gasztró

Csak gusztusod legyen hozzá! A hangyás ételek lesznek a gasztronómia következő újításai

  • Szerző:nuus
  • 2024.04.02 | 13:28

Egy friss kutatás megállapította, hogy az éttermek hamarosan hangyákkal fogják majd fűszerezni a különféle ételeket.

Az IFL Science publikációja hangsúlyozza – melyet a  Magyarmezőgazdaság.hu szemlézett -, hogy habár valószínűleg az emberek többsége nem tudja, de a hangyák már régóta szerepet kaptak az emberiség étrendjében, legalábbis a kevésbé fejlett országokban. Az utóbbi időben pedig egyre inkább reflektorfénybe kerül a különféle rovarok fogyasztása, hiszen a szakértők szerint számos fenntarthatósági problémára jelentene ez megoldást.

Meglehet, hogy első hallásra ódzkodunk a hangyaevésnek még a gondolatától is, viszont mivel a különböző hangyafajok eltérő ízvilágúak, állítólag lenne olyan is közülük, ami kifejezetten ízletes lehet. Egy kutatócsoport nemrég arra vállalkozott, hogy megpróbálja kideríteni, melyik hangyafajnak milyen az íze.

Eredményeik alapján arra jutottak, hogy a hangyák kiváló szereplői lennének az éttermi gasztronómiának, és nagyon jól használhatóak lennének fűszerként is. A fekete hangyák méregmirigyeikkel nagy mennyiségben állítanak elő hangyasavat. Ennek íze az ecethez hasonlít, így az ecetet igénylő ételek esetében nyugodtan lehetne hangyákat használni. Az ilyen hangyák akár a citrom helyettesítésére is alkalmasak lehetnek.

A Chicatana hangyák fogyasztását azok számára ajánlják, akik csökkenteni szeretnék húsfogyasztásukat, de anélkül, hogy le kellene mondaniuk a húsok ízéről. A Chicatana hangyák teste ugyanis a hús sütésekor keletkező aldehidekhez és pirazinokhoz hasonló anyagokat termel. És ha ezeket a rovarokat fűszerezéshez használják, meglehet a húsfogyasztás élménye is.

Két dolog viszont mindenképpen gátját képezheti a hangyafogyasztásnak: a rákfélékhez és a kagylókhoz hasonlóan ez is kiválthat allergiás reakciókat, és a hangyafarmok üzemeltetése rendkívül költséges vállalkozás.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló