Bulvár

Ezért lettem terrorista – őszintén vallott az Iszlám Állam egy tagja

  • Szerző:nuus
  • 2021.05.31 | 15:18
  • trendindex: 2

Azokat a 14-20 éves lányokat, akik 2014/15-ben az Iszlám Államhoz csatakoztak, csak ISIS-menyasszonyoknak nevezik. Hoda Muthana egy közülük.

Szép jövő állt volna előtte

Az ISIS-menyasszonyok állítják, hogy ők – a harcosok feleségeiként – egyszerű háziasszonyok voltak, akik alig hagyták el az otthonukat. Ugyanakkor ettől még a terrorizmus fennmaradását és virágzást szolgálta minden tettük: Hoda például gyakran varrt speciális robbanómellényeket öngyilkos merénylők számára. Az amerikai Alabámából származó lány szülei jemeni menekültek voltak, akik házasságra akarták kényszeríteni lányukat egy idős, jómódú férfihez, ami miatt Hoda kereste a kitörési lehetőséget otthonról.

Az Iszlám Állam egyfajta muszlim paradicsomnak tűnt, ahol csupa tetterős fiatalok tesznek Allah akarata szerint, ő pedig boldog lehet. Miután a hálózat segítségével 2014-ben Szíriába szökött, egy olyan férfi felesége lett, aki hamarosan meghalt a harcokban, második férjétől azonban egy kisfia is született, Adam. Úgy tűnt, hogy élvezi a terroréletet: rengeteg USA-t szidó, gyűlölő írást tett közzé ebben az időben, és a fiatal nyugati lányok toborzásában is segített.

Át volt mosva az agya…

“Teljesen át volt mosva az agyam, akkor azt hittem, Istent szolgálom, és az új muszlim haza minden áldozatot megér. Kész lettem volna meghalni érte, és nem láttam, miben vagyok. A harcosok nagy része sima piti bűnöző volt, és csak balhét akarta”

– mondja az új, Visszatérés: Élet az Iszlám Állam után című dokumentumfilmben. 2019-ben látta azt, hogy sorra halnak meg az emberek, és féktelen az értelmetlen pusztítás, ezért négyéves kisfiával szökni próbált, a kurdok fogták el.

Most egy táborban él, és nem sok esély mutatkozik arra, hogy az USA visszafogadja őt állampolgárként, hiába próbál a családja minden követ megmozgatni. Hoda előtt egyébként szép jövő állt volna: ösztöndíjas egyetemista volt Alabamában, mielőtt a terrorszervezethez csatlakozott volna.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló