Celeb

Most derült ki, hogy Robin Williams agya az utolsó napjaira durván leépült

  • Szerző:nuus
  • 2018.05.07 | 12:43

Egy új életrajzi könyv szerint még demencia is nehezítette a színészóriás sorsát. A depresszió és Alzheimer-kór mellett még az elbutulással is meg kellett küzdenie.

Kiderült, hogy Robin Williamsnek még egy agyi rendellenesség is megkeserítette a napjait, mielőtt véget vetett volna az életének. Ezt a problémát nem is diagnosztizálták nála azonnal, pedig számos tünet mutatott abba az irányba, hogy még demenciától is szenvedett az Oscar- és Golden Globe-díjas színész. Energiáit megcsapolta, majd öngyilkossághoz is vezethetett ez a gyorsan romló állapot – írja Deve Itzkoff a Robin című életrajzi kötetben, melynek középpontjában Williams utolsó napjai vannak.

A 63 évesen eltávozott művészről a Parkinson-kórt már korábban megállapították, de ez önmagában még nem eredményezett volna olyan viselkedési mintákat, mint amilyenek a végső időkben jellemezték a férfit. Többen a drog- és alkohol-fogyasztásnak tulajdonították a magatartásbeli változásokat, ám egy utólagos neuropatológiai vizsgálat állapította meg azt, hogy diffúz LBD alakult ki nála. A Lewy-testes demencia az agyállomány olyan elváltozása, mely során degenerációs gócok képződnek, ez által pedig a gondolkodás, az emlékezés, az érzések és a test mozgatási funkciói is sérülnek.

A könyv szerint az utolsó éveiben volt úgy, hogy Williams minden előzetes indok nélkül sírva fakadt, elfelejtette a szövegét, és a járása is csoszogóvá vált. Az Éjszaka a múzeumban – A fáraó titka című film forgatásakor elérte a mélypontot. Cheri Minns maszkmester elmesélte Itzkoffnak, mi történt:

Minden egyes nap végén a karjaimban zokogott. Borzalmas volt! Hiába mondtam a kollégáinak, hogy én csak sminkesként dolgozom, nem vagyok erre felkészülve, hogy elviseljem azt, ami vele történik.

 

Minns azt javasolta a színésznek, hogy térjen vissza a stand-up comedy műfajhoz, hátha attól jobb kedvre derül, és szűnik a depressziója is:

De ő csak sírt, és azt mondta, hogy képtelen volna rá. Nem tudja már, hogyan lehetne vicces.

2013-ban egy rövid életű tévéműsor, az Eszementek bukása után fordult végleg rosszra az állapota: nagyon lefogyott, a hangja remegni kezdett, és a háta is meggörnyedt.

Végül Pam Dawber, akivel még az Egy úr az űrből során játszott együtt, is csatlakozott a stábhoz, hogy jobb értékelést hozzon az adás kétségbeesett készítőinek. A színésznő számára is szembeötlő volt a változás:

Mikor hazamentem a férjemhez, beszámoltam neki, hogy valami itt nagyon nincs rendben. Kiürült, kiégett lett Robin, és nem tudjuk, miért.

Parkison-kórt állapítottak meg aztán nála, amivel akár még „jó tíz évig” is elélhetett volna, főleg ha komolyan veszi a kezeléseket. De sajnos nem így alakult a sorsa, ahogyan ez már köztudott, foglalja össze a Deadline.com.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.