Életmód

Gondoltad volna? A kedvesség kihat az egészségedre is

  • Szerző:nuus
  • 2017.02.26 | 17:03

Jól gondold meg, amikor legközelebb valami szaftos pletykába kezdesz a barátnőiddel, vagy kibeszéled az egyik munkatársadat, hogy valami témát szolgáltass a beszélgetéshez: a gonoszság még az egészségedre is rossz hatással lehet.

A jó hír az, hogy a kedvesség viszont akár évekkel is meghosszabbíthatja az életedet. Persze lehet, hogy ez elsőre nagyon önsegítő könyv-szagú, de ha jobban belegondolsz, kedvesnek lenni sokkal kifizetődőbb, és az életed minden részére hatással lehet.

(Forrás: Pixabay/ Unsplash)
(Forrás: Pixabay/ Unsplash)

Nem stresszelsz annyira

Már írtunk arról, hogy a stressz milyen testi tüneteket produkálhat, és ha nem figyelsz, még a szexuális életedet is befolyásolatja. Ezért fontos tisztában lenni azzal, hogy amikor kifejezed a vonzalmadat valaki olyannak, akit szeretsz, akkor egyben az idegrendszeredet és a testedet is véded. Ha figyelmes vagy másokkal, akkor az visszahat rád is, és sokkal nyugodtabbnak érzed majd magad.

(Fotó: Pixabay/Unsplash)
(Fotó: Pixabay/Unsplash)

Jobb kedvvel mész aludni

Itt olvashatsz arról, hogy miért érdemes lefekvés előtt rendezni a konfliktusaidat a nyugodt álom érdekében, de az is sokat segíthet, ha kedves vagy másokkal. Egy csapat pszichológus a Yale egyetemről egy 77 fős felnőtt csoportot vizsgált: két hétig a résztvevők esténként összegezték a napjukat. Arról kellett beszámolniuk, hogy milyen stresszes helyzeteket tapasztaltak (ez lehetett munkával, vagy magánélettel kapcsolatos), és hányszor voltak figyelmesek, kedvesek valakivel aznap, illetve hogy milyen a hangulatuk.

Minél többször segítettek valakinek a nap során, annál alacsonyabb volt a sressz-szintjük, és összességében boldogabban bújtak a paplan alá. Nem kell nagy dolgokra gondolni: már egy szimpla ajtónyitás, vagy egy kedves megjegyzés is elég volt ahhoz, hogy jobban érezzék magukat a bőrükben.

(Fotó: Pixabay/Unsplash)
(Fotó: Pixabay/Unsplash)

Elkerülnek a betegségek

Kutatások bizonyították, hogy azok, akik rendszeresen segítenek másokon, sokkal kevesebbszer betegednek meg: csökkentsd a rák és a cukorbetegség lehetőségének kialakulását valamilyen figyelmességgel.

sick_gif

Nyugtasd meg magad azzal, hogy megbocsátasz valakinek: az állandó magas vérnyomást nehezen kezeli a szíved, és hosszú távon különböző betegségekhez vezethet a folyamatos feszültség.

Csökken a fájdalom

Az sem árt, ha magaddal szemben is elnézőbb, és figyelmesebb vagy: segíthet elviselni a fizikai fájdalmat. Egy 2011-ben készült kutatás során 103 pácienst vizsgáltak, akik valamilyen krónikus fájdalommal küzdöttek. Arra voltak kíváncsiak, hogyan ítélik meg a vizsgált alanyok helyzetüket, mennyire elfogadóak és megértőek a saját fájdalmukkal kapcsolatosan. Azok, akik nem voltak olyan szigorúak magukkal szemben, könnyebben viselték a fájdalmat, mint azok, akik nem voltak hajlandóak tudomást venni róla, és tartani egy szünetet. Ez persze nem azt jelenti, hogy órákon keresztül hangosat jajongva kellene sajnálod magadat…

sick_ refuse to be sick

Kedvesnek lenni szexi

Kínában, a Huazhong Egyetemen egy felmérés résztvevőinek kifejezéstelen női arcokról mutattak képeket: azokat kellett kiválasztaniuk, akiket vonzónak találtak a kép alapján. Amikor a kutatók valamilyen kedvesebb tulajdonsággal (őszinte, rendes) írták le a képen szereplő nőt, akkor sokkal nagyobb arányban találták vonzónak, mint amikor valamilyen negatív tulajdonsággal ruházták fel.

smile_gif

Mások is jobban fognak kedvelni

Tiszta sor: ha kedves vagy valakivel, akkor nagyobb a valószínűsége annak, hogy megkedveljenek, beavassanak az érzéseikbe, és (jobb esetben) ez oda-vissza is működik. A szociális kapcsolatok nagyon fontosak a tested és a lelked egészségét illetően. Azok, akik úgy érzik tartoznak valahová, sokkal tovább élnek, és tisztábban gondolkoznak. Kevésbé depressziósak, és idegesek: van kihez fordulniuk problémáikkal. Bátran mondd meg ma valakinek, ha csinosnak tartod: meglátod mennyire jól fog esni neki, hát még neked!

I-Really-Like-You-Photo-uhb626

Jobb lesz a közérzeted

Lássuk be, hosszú távon sokkal jobban megéri kedvesnek és figyelmesnek lenni másokkal. Nem kell nagy dolgokra gondolni, elég ha megjegyzed valakinek, hogy csinosnak tartod. Ez lehet akár a buszon egy idegen: valószínűleg furán fog nézni, de tuti jól esik neki.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
A Facebook-on is beköszön a MI
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 19.