Üzlet

Csúnyán ráfázhatsz, ha nem így vállalsz diákmunkát – Kíméletlenül csap le a NAV

  • Szerző:nuus
  • 2024.06.20 | 19:36

A NAV tájékoztatása szerint a 25 év alatti diákok havi 576 601 forintos jövedelemhatárig mentesülnek a személyi jövedelemadó alól, és a nyári diákmunkákra is ugyanazok az adószabályok érvényesek, mint más munkavállalókra.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felhívja a figyelmet, hogy a diákmunkával szerzett jövedelem esetén is igénybe vehető a 25 év alatti fiatalok számára biztosított adókedvezmény. Ennek értelmében, ha a havi jövedelem nem haladja meg a 576 601 forintot, akkor nem kell személyi jövedelemadót fizetni. Ez a kedvezmény 2024-ben havonta akár 86 490 forint adómegtakarítást is jelenthet. A kedvezmény automatikusan érvényesül, kivéve, ha a fiatal másképp rendelkezik.

Fotó: 123rf.com

A diákok 16 éves kortól, szülői engedéllyel vállalhatnak munkát, 15 éves korban pedig már szünidőben is dolgozhatnak. A munkavállaláshoz szükséges adóazonosító jel igényléséhez a NAV 24T34-es nyomtatványát kell kitölteni, amely az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással (ONYA) is elérhető. A munkáltatók ellenőrzése a NAV honlapján lehetséges.

Ez az adóbesorolása a diákmunkának

A diákmunkával szerzett jövedelemre a 25 év alattiak kedvezménye érvényes, így havi 576 601 forintig nem kell személyi jövedelemadót fizetni. A munkáltatóknak az adóévi összes jövedelemről és a levont közterhekről igazolást kell kiállítaniuk a következő év január 31-éig.

Diákmunka esetén is kell munkaszerződés

A munkaszerződés írásban kötendő, tartalmaznia kell az alapbért és a munkakört, és 18 éves kor alatt csak a törvényes képviselő hozzájárulásával érvényes. A munkaviszony alapján létrejött biztosítási jogviszonyt a munkáltatónak be kell jelentenie a NAV-hoz.

A munkaszerződésben a felek megállapodhatnak havi, heti, napi vagy órabérben, teljesítménybérben, de a diáknak mindenképpen meg kell kapnia a minimálbért, ami napi 8 órás foglalkoztatás esetén havonta bruttó 266 800 forint. Egyszerűsített foglalkoztatás esetén nem kötelező a szerződés írásba foglalása. További információk a diákok foglalkoztatásáról a NAV 72. számú Információs füzetében találhatók – közölte a Pénzcentrum.

(Via)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Kórházba került Ian McKellen
  • szerző:nuus
  • 2024. 06. 18.