Életmód

Igazolást nyert a friend zone: így jön össze a legtöbb pár

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2021.07.13 | 11:48

A párkapcsolat előtt barátokként eltöltött idő átlagosan 22 hónap - állapította meg egy új kanadai tanulmány.

Bár a filmekben sokszor ábrázolják két idegen egymásra találását és ez áll nagyon sok szociológiai kutatás fókuszában is, jóval kevesebbet tudni a barátságból kialakuló kapcsolatokról – mondta Danu Anthony Stinson, a kanadai Victoria Egyetem kutatója. Stinson és munkatársai kutatásában mintegy 1900 egyetemista és fiatal felnőtt vett részt, akiket arról kérdeztek, álltak-e baráti kapcsolatban jelenlegi partnerükkel a párkapcsolatot megelőzően – írja a The Guardian.

A legtöbben – a megkérdezettek 68 százaléka – barátként kezdték a kapcsolatot, ennél az összegzésnél a kutatók nem vették figyelembe az olyan tényezőket, mint a nem, a kor, a képzettségi szint és az etnikai csoport. A huszonévesek körében és az LMBTQ-embereknél a barátsággal kezdődő kapcsolatok aránya viszont már jóval magasabb, 85 százalék. Azt a kérdést, hogyan változik egy plátói baráti kapcsolat romantikussá, és mi is különbözteti meg a barátokat és a szerelmeseket, még mindig nehéz megválaszolni – mondta Stinson.

A résztvevők egy része a szakértő szerint a kézen fogva sétálást, a családtagoknak bemutatást, a közös utazást, a tábortűz melletti összebújást, sőt, akár a szexet is a baráti kategóriába sorolták. Mások ezeket kizárólag a szerelmesek viselkedésének tartják.

A vizsgálat során mintegy 300 egyetemistát arról is megkérdeztek, mennyi ideig tartott a baráti időszak, mielőtt romantikussá vált volna a kapcsolat. Átlagosan 22 hónapnyi barátság előzte meg a párkapcsolatokat és nagyjából a megkérdezettek fele vélte úgy, hogy az a mód a lehető legjobb útja egy párkapcsolat indításának – írják a tudósok a Social Psychological and Personality Science című tudományos lapban megjelent kutatásukban.

Forrás: MTI


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló