Életmód

2040-re akár 1,3 milliárd tonna műanyagszemét lepheti el a Földet

  • Szerző:nuus
  • 2020.07.25 | 14:30

A Science-ben megjelent új tanulmány szerint azonnal cselekednünk kell, ha ezt el szeretnénk kerülni.

A világban lévő műanyagszemét mennyiségének és mozgásának nyomon követésére kidolgozott számítógépes modell szerint még azonnali és koncentrált intézkedések ellenére is 710 millió tonna műanyag fog felhalmozódni a természetben – 460 millió tonna a szárazföldön és 250 millió tonna a vizekben – a következő két évtizedben – olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

A kutatók szerint a műanyagszennyezés legfőbb forrása a begyűjtetlen szilárd városi szemét, amelynek nagy része a háztartásokból származik. Szintén súlyosbítja a problémát a szabad ég alatti szemétégetés, amely – bár csökkenteni lehet vele a szárazföldön és az óceánokban felgyülemlő hulladék mennyiségét – az egészségre ártalmas anyagok és a globális felmelegedésért felelős üvegházhatású gázok felszabadulásával jár együtt.

A potenciális megoldások között szerepel a műanyaggyártás és -használat növekedésének visszaszorítása, a papír és komposztálható anyagok előtérbe helyezése, az újrahasznosíthatóság szem előtt tartása a termékek és csomagolások tervezésekor, a hulladékbegyűjtési arányok javítása az alacsony és közepes jövedelmű országokban, valamint a nem hivatalos szemétgyűjtési gyakorlatok támogatása.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Lélek
Egyedülálló apa ismerkedne!
  • szerző:nuus
  • 2024. 05. 02.