Életmód

Víz nélkül nincs aranyérem

  • Szerző:nuus
  • 2023.08.23 | 10:50

A megfelelő hidratáció nélkülözhetetlen az ideális sportteljesítményhez

Szervezetünk optimális működéséhez elengedhetetlen a megfelelő folyadékbevitel, amire hobbi sportolás közben is figyelnünk kell, versenysportolóknál viszont jelentősen befolyásolhatja a teljesítményt. Mennyi az ideális folyadékfogyasztás sportolás közben? – erre ad választ a szakértő.

Az atlétikai világbajnokság hidratációs partnere, a Szentkirályi szakértőt kért fel arra, hogy magyarázza el a sportteljesítmény és a megfelelő hidratáció közötti kapcsolatot. A rendszeres testmozgás amellett, hogy kedvezően hathat a közérzetünkre, önbecsülésünkre és önbizalmunkra, szervezetünkre is számos jótékony hatással lehet, mivel kiegyensúlyozza az energiaháztartást, karbantartja a szív-és érrendszert, valamint javítja az izom-zsír arányt, aminek hatására fittebbek lehetünk. Kőrösi Éva, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége sportdietetikus munkacsoportjának vezetője szerint a kimagasló sportteljesítmény eléréséhez nem elég megtalálni a számunkra megfelelő mozgásformát, arra is érdemes odafigyelni, hogy mennyit és mikor iszunk.

A szervezet normál működéséhez alapesetben napi 1,5-2 liter folyadékbevitel ajánlott. Rendszeres testmozgás esetén, a dehidratált állapot megelőzéséhez azonban ez a mennyiség nem elegendő.

A sport és a hidratáció kapcsolata

„Sportoláskor a verejtékezés akár az 1,8 kg/órát is meghaladhatja, amely során vizet, elektrolitokat és ásványi anyagokat veszítünk, az optimális teljesítmény eléréséhez azonban elengedhetetlen az elektrolit- és a folyadékháztartás egyensúlya. Amennyiben ez az egyensúly felborul, fáradtságot, szédülést, fejfájást, rosszullétet tapasztalhatunk, de a kiszáradás és a fizikai aktivitás együttes hatására ritkán hőbetegség is kialakulhat, ami izomgyengeséggel, izomgörccsel, ájulással is járhat”

– mondja Kőrösi Éva sportdietetikus. Tehát minél hosszabb ideig, nagyobb intenzitással és magasabb külső hőmérsékleten mozgunk, annál gyorsabbá és nagyobb mértékűvé válhat a dehidratáció, amellyel párhuzamosan csökken a teljesítőképességünk.

Annak érdekében, hogy elkerüljük a kiszáradást és az ezzel járó teljesítménycsökkenést, a napi átlagos minimum folyadékbevitel mellett, a testmozgást megelőző egy-két órában ajánlott további 4-6 deciliter víz fogyasztása is. Amennyiben az aktivitás időtartama eléri az egy óra környékét, közben is ajánlott inni 15-20 percenként 1,5-3 deciliter folyadékot.

„A tiszta víz az emberi élet számára elengedhetetlen, a kimagasló sportteljesítményekhez pedig fokozottan szükséges – ezt nem csak az idei Atlétikai VB hidratációs partnereként állítjuk. Magyarország rendkívül szerencsés helyzetben van, hiszen a Kárpát-medencében található Európa egyik leggazdagabb természetes ásványvízlelőhelye. Érdemes tehát élnünk ezzel a kiváltságunkkal, és minél több, megbízható forrásból származó vizet fogyasztanunk, különösen sportolás során” – mondta Bara Boglárka, a Szentirályi senior brand menedzsere.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.