Életmód

Hihetetlen, mennyit káromkodunk az irodában

  • Szerző:nuus
  • 2019.11.21 | 15:48

Átlagosan heti 55 esetben hagyja el trágár kifejezés az irodisták száját. Ez azért elég sok.

Minden irodában dolgozó ember számára ismerősek azok a frusztráló esetek, melyek napi szinten megtörténhetnek velük a munkahelyükön. Eltűnik a laptop töltője, meglazul a forgószék háttámlája, elromlik a légkondi a legnagyobb melegben, vagy, hogy az internet épp akkor szakadozik, amikor amúgy is késve értünk be a munkahelyünkre és így mindennel le vagyunk maradva – hogy csak néhányat említsünk ezek közül. Ilyen szitukban, jó annak, aki higgadt tud maradni, de azért a legtöbb ember nem éppen erről híres. Egy-egy nyomdafestéket nem tűrő szó ugyanis ezekben a váratlan, idegesítő esetekben azért a legtöbb ember száját el szokta hagyni.

A brit 4com kutatása szerint egészen pontosan 11-szer hall káromkodást egy átlagos irodista a munkahelyén. Sőt,

tízből egy dolgozó naponta 25 alkalommal hall trágár szavakat kollégái körében egy-egy kiélezett, stresszes munkahelyi szituáció alkalmával.

A kutatás szerint az irodisták 25 százaléka vallott úgy, hogy nem tudja féken tartani nyelvét, 12 százalékuk pedig azt mondta, hogy sosem fogja vissza magát a káromkodást illetően. Mindössze ötből egy ember vallja azt, hogy igyekszik visszafogni magát kollégái körében, és nem használ ronda szavakat az irodában.

Dr Jo Gee pszichoterapeuta, a The Luna Hive alapítója a 4com-nak azt mondta:

A káromkodás hasznos is lehet, ugyanis egy katartikus élményt nyújt, ezáltal kiengedhetjük a bennünk felgyülemlett negatív érzelmeket.

Hozzátette: “Emellett ezek a helyzetek jó alapját képezik a viccelődésnek is. Azokat a dolgozókat pedig, akik nem rejtik véka alá az érzelmeiket, sokszor illetik mások a ’becsületes’ és az ’hiteles’ jelzőkkel. A fentiek mellett pedig a szitkozódók nyilván fel is hívják magukra a figyelmet.”

Fotó: Pixabay CCo

Van ám azonban árnyoldala is az átkozódásnak! Egyrészt a trágár szavakat használó illetőt sokan dühösnek, haragosnak ítélik meg, még akkor is, ha semmi ilyesmi nem áll a háttérben. Sokan pedig a káromkodás közben olyan tabu szavakat is használnak, melyek a szexualitással, vallással kapcsolatosak, így ezzel megsérthetik kollégáikat. Érdekesség, hogy

a leggyakrabban a középvezetők szitkozódnak az irodában, második helyen pedig az adminisztrációs személyzet áll a káromkodások gyakoriságát tekintve.

A legkevesebbet ronda szó a konyhai alkalmazottak száját hagyja el. Náluk csak egy kicsivel káromkodnak többet a gyakornokok, akik nyilván jó benyomást kívánnak tenni új munkahelyükön.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.