Életmód

Apró cselekedetek, amelyekkel nagy hatással lehetsz a Földre

  • Szerző:nuus
  • 2018.11.24 | 09:48

"Mi vagyunk az első generáció, akik tudják, hogy elpusztítjuk a Földet, és mi lehetnénk az utolsók, akik tehetnénk valamit ellene" - hangzik a WWF megállapítása. Épp ezért most nézzünk pár apró, de annál nagyobb horderejű cselekedetet, amivel hozzájárulhatunk a bolygónk egészségéhez. Persze a nagy hatáshoz mindenkitől szükség van egy apróságra.

Le a műanyaggal!

Korábban már beszámoltunk a műanyag elképesztő pusztításáról, nemrég egy partra sodort bálnában találtak rengeteget, na meg ott van a csendes-óceáni szemétfolt is. A kutatások sorra azt bizonyítják, hogy az állatokon keresztül a mi testünkben köt ki a műanyag. A National Geographic szerint szinte nincs is olyan tengeri madár, amelyik nem eszik műanyagot. Tehát kulcsfontosságú, hogy szelektíven gyűjtsük a műanyagot, de ennél lehet többet is tenni.

Martin Dorey kitalálta, hogy ha mindenki napi két percet szentelne arra, hogy összeszedje a műanyagot a természetből, különösen a vízpartról, annak hatalmas jelentősége lenne, de szerinte ezt csak kis lépésekben lehet elkezdeni. Indított is egy kampányt #2minutesolution néven. Végül is kinek ne lenne két perce a bolygóra?

Ne egyél húst egy napig

Egy rövid példa, mi lenne, ha az USA teljes lakossága hetente egy napon nem enne húst: életben maradna 1,4 milliárd állat, és 7,6 millió autó kerülne le az utakról. Szóval elég sokat igényel a hús előállítása, és ez még nem is minden, közel hétezer liter víz kell fél kiló marhahús előállításához. Ilyen számokkal a hústermelés gyakorlatilag a klímaváltozás egyik legjelentősebb okozója.

Eldobható

Mind tudjuk, hogy az egyszer használatos zacskókra nemet kell mondani, szerencsére már nem is nagyon osztogatják őket ingyen. A papírzacskó jobb egy fokkal, de igazán jó az lenne, ha többször használatos dolgokkal segítenénk a mindennapjainkat, nem csak a szállítás terén.

Külföldön már vannak olyan kávézók, ahol kedvezmény jár azoknak, akik a saját hordozható termoszukkal mennek, ami üvegből, vagy fémből készült, így jobban jár aki nem az eldobható papírpoharat választja.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló