Életmód

Lehetőleg ne adj a kutyádnak csontot, még előre csomagoltat se!

  • Szerző:nuus
  • 2017.11.29 | 10:23

Milyen dolog egy kutya, csont nélkül? De ha ez az ára, hogy életben maradjon…

Eddig 68, csontkészítmény által okozott rosszullétet vagy halálesetet jelentettek az amerikai FDA kormányügynökségnek, ezért a szervezet azt javasolja, hogy a felelős gazdi inkább ne adjon a kutyájának az ilyen termékekből.

via GIPHY

Az élelmiszerbiztonságért és gyógyszer-engedélyeztetésért felelős hatóság konkrét árucikket nem nevezett meg, és fotót sem közölt a kérdéses termékekről, de a kereskedelmi forgalomban kapható, többféle árucikk is szóba jöhet.

„Sonka csont”, „Disznó comb csont”, „Füstölt csont” és „Borda csont” jellegű leírások viszont szerepelnek a jelentésben. Ezek a termékek főzés nélkül készülnek: olyanok, mintha a hentespultból füstölésre vagy sütésre kerültek volna. Tartósítószereket, ízfokozókat és füst aromát is tartalmazhatnak.

Ha ilyen csontot kap a kutya, akkor jó eséllyel kerül állatorvoshoz, és még sürgősségi műtéttel vagy elhalálozással is végződhet az eb számára a termék fogyasztása.

figyelmeztet Carmela Stamper állatorvos, aki az FDA állatgyógyászati centrumában dolgozik. A megbetegedések tüneteiről a házi kedvencek tulajdonosai és a doktorok úgy számoltak be, miszerint az ilyen termék bélelzáródást és fulladást is okozhat, megsebesítheti a szájüreget, de hányás és hasmenés is kísérheti a fogyasztását.

via GIPHY

Eddig több, mint 90 ebet érintettek fájdalmasan ezek a csontkészítmények; van, ahol egy tulajdonos több kutyája is sérülést szenvedett. 15 kutya életét pedig már nem tudták megmenteni. Érkezett bejelentés penészesnek tűnő csontról is, és szilánkossá rágott, lenyelt termékről is.

Az FDA már korábban is felhívta a figyelmet arra, hogy igazi csonttal kínálni a kutyát sem veszélytelen dolog: beleértve a csirkéből származó, és a sonkából, vagy pecsenyehúsból kikerülő darabokat is – emlékeztet az NBC News.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló