Egészség

A tej – élet, erő, egészség! Vagy mégsem?

  • Szerző:nuus
  • 2019.01.24 | 09:18

A kanadai tejipari lobbi már egy ideje vesztésre áll, most itt a kegyelemdöfés.

Kanada egy új, egészséges táplálkozási tanácsadó listát állított össze, amiről szándékosan hiányzik egy hétköznapi összetevő. A tengerentúlon is a mindennapok része volt a tej – egészen eddig a pillanatig.

via GIPHY

Bizonyos élelmiszergyártók termékeit kifejezetten kerülendőnek tartja az összeállítás, ehelyett a feldolgozáson át nem esett táplálékok fogyasztására buzdít. És a javasolt mennyiségeket is feltünteti.

Az észak-amerikai állam legutóbb 2007-ben szerkesztett a listán, a legújabb frissítést pedig három év munka előzte meg. A növényi alapú diétát hangsúlyozza a dokumentum, mely a tejipari lobbi haragját máris kivívta. Évek óta bírálta azt a lakosság, hogy a lista láthatóan behódol az élelmiszergyártó vállalatok előtt – főleg a tej- és húsipari cégekre célozván.

 

Dr Hasan Hutchinson, a Health Canada igazgatója részt vett az összeállítás módosításában:

A nagy mennyiségű bizonyítékot súlyozva, nem az élelmiszeripar által szponzorált kutatásokat és jelentéseket vettük alapul.

Nincs már napi három pohár

előírt tej, amit az 1942 óta sorvezetőként használt tanácsadó lista javallt. A fehérje-bevitelre számos más opció is létezik, amelyekre nem különösebben tér ki az anyag.

A tányér felét lehetőleg zöldség-gyümölcs töltse meg, negyed részt kapjon a keményítő/gabona, a fennmaradó terület pedig a proteiné. A 2011-es amerikai verzió fantáziadúsabb volt: piramis formába rendezte az információkat.

A kanadai gyerekek a csokis ízesítésű tejitaltól is búcsút vehetnek, nehogy elhájasodjanak. A cukros üdítőkről nem is beszélve.

via GIPHY

A húshagyó irány a vegák és vegánok tetszését máris kivívta. Dr. David Jenkins környezetvédő okokból javasolja a növényi alapú étkezést. A Torontói Egyetem professzorának köszönhetjük egyébként 1980 óta a glikémiás index létrehozását is.

Eddig az anyatej mellé soroltuk a tehéntejet, mert annyira nélkülözhetetlennek véltük.

Azt is megállapítja a szöveg, hogy a száz százalékos gyümölcslevek felérnek az eredeti gyümölccsel. 2009 óta egyébként meg is csappant a tejfogyasztás az országban, a növényi termékek javára, teszi hozzá a BBC.

via GIPHY

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.
Sztárok
Sejtelmesen üzent Stana Alexandra
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.