Egészség

Fejfájással ébredsz reggelente? Most megtudhatod az okát

  • Szerző:nuus
  • 2018.01.25 | 16:13
  • trendindex: 2

Ha ez gyakran történik meg veled, ideje felkeresni az okát és változtatni néhány dolgon annak érdekében, hogy a probléma megszűnjön.

Fotó: Pixabay / StockSnap CC0

Vannak napok, mikor az ember kipihenten, energiával és tettvággyal ébred reggel, aztán vannak azok az ébredések, amelyeket legszívesebben az emlékeinkből is kitörölnénk. Fejfájással ébredni borzasztó kellemetlen, legszívesebben az egész napot a paplan alatt töltenénk ilyenkor. Rendszerint ezt fájdalomcsillapítóval orvosolni lehet, de néha egész nap elkísér bennünket a lüktető, fájdalmas érzés.

Ha már szinte az életed részévé vált ez a jelenség, mindenképpen érdemes feltárni az okát. A fejfájást okozhatja dehidratáltság, stressz, sőt, akár koffeinhez köthető elvonási tünetek is. Utóbbi elsőre furcsán hangozhat, főleg akkor, ha gyakran iszol kávét a nap során, de ha már a első reggeli kortynál belehasít a fájdalom a fejedbe, könnyen lehet, hogy tényleg a koffein okozza a problémát.

Ha ezt a lehetőséget kizártad, lehetséges, hogy az immunrendszered vacakol és próbál jeleket küldeni, hogy valami nincs rendben. Esetleg egy megfázás küszöbén állsz, vagy a kimerültség miatt nem vagy komfortos a saját testedben. Mindez megpakolva egy nagy adag stresszel már elég indok arra, hogy az agyad korán reggel jelezze, hogy ezt a napot jobb lenne otthon tölteni.

A megfázást nem feltétlen akkor kapod el, ha nem az időjárásnak megfelelően öltöztél, esetleg valaki rádtüsszentett a metrón, simán előfordulhat, hogy a fáradtság indikálja a megbetegedést. Ezzel pontosan azt tudod csak tenni, ami már valószínűleg neked is eszedbe jutott: kivenni néhány napot és kipihenni mindazt, amit az élet eléd sodort az utóbbi időszakban.

Az egyik leggyakoribb fejfájást okozó probléma a stressz, mely hatására olyan kémiai anyagok keletkeznek az emberi testben, amelyek fejfájás formájában mutatkoznak meg. Ez aztán az alvás minőségére is kihat, nem is csoda, ha reggel lüktető koponyával ébredsz.

Sokszor megfeledkezünk róla, de a vízfogyasztás is befolyásolja testünk egészséges működését. Ha nem iszol elég vizet, az szintén fejfájást okozhat. Lefekvés előtt egy nagy pohár folyadék azonban megoldhatja a reggeli fájdalmak problémáját.

Hogyan előzhetjük meg tehát a fejfájást? Gondoljuk át, mit eszünk, mennyit iszunk egy nap, milyen külső behatások érnek bennünket, mennyire stresszelünk, hogy van a mentális egészségünk. Ha megtaláljuk a fájdalom okát, onnantól már könnyű dolgunk lesz annak megszüntetésével, konkrét lépéseket tehetünk a javulás útján. Ha azonban a tünetek nem múlnak, mindenképp keressünk fel egy orvost.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló