Egészség

Először terjedt át emberre ez a vírus! Új járvány fog kirobbanni?

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2021.02.21 | 10:18

Hét emberre átterjedt Dél-Oroszországban az A(H5N8) típusú új madárinfluenza – jelentette ki Anna Popova tisztifőorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője szombati moszkvai sajtótájékoztatóján.

Popova szerint ez volt az első bizonyított eset, hogy az A(H5N8) emberre terjedt át. A vírus genetikai anyagát a Roszpotrebnadzorhoz tartozó novoszibirszki Vektor Központ mutatta ki egy olyan baromfitelep alkalmazottjainál, ahol 2020 decemberében madárinfluenzát észleltek.

Oroszországban emberre terjedt át a madárinfluenza. Új járvány fog kirobbanni?
Kép:Pixabay

Az orosz tisztifőorvos szerint az orosz hatóságok azonnal és rövid időn belül minden szükséges intézkedést megtettek az emberek és állatok védelmében annak érdekében, hogy a kockázatot a minimumra csökkentsék, így a kialakult helyzet nem fajult tovább. Elmondta, hogy a betegség klinikai lefolyása mind a hét fertőzött esetében gyors és könnyű volt, szervezetükben a Vektor szakértői felfedezték az immunválasz jegyeit.

Mielőtt tovább görgetnél, nézz bele a nyári motoros videónkba is!

 

Noha az A(H5N8) átlépte a fajok közötti határt, Popova szerint az új típusú madárinfluenza-vírusnak emberről emberre való átterjedését mindeddig nem észlelték. A tisztifőorvos úgy vélekedett, hogy a Vektor felfedezése lehetővé teszi a világ tudósainak és hatóságainak figyelmeztetését arra, hogy tegyenek lépéseket az új fenyegetés elhárítására és megelőzésre.

Az esetről szóló információkat Oroszország az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rendelkezésére bocsátotta és a Vektor a nemzetközi GISAID adatbázisban közzétette az A(H5N8) genomszintű vírus-szekvenálásának adatait, azokkal a mutációkkal együtt, amelyek képessé tették a fajok közötti határ átlépésére.

A H5N1 kódjelű madárinfluenza-vírusról már korábban bebizonyosodott, hogy emberre is át tud terjedni.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Sejtelmesen üzent Stana Alexandra
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.