Egészség

160 kilósan kezdett drogozni, ma már fitneszbajnok

  • Szerző:nuus
  • 2021.02.22 | 09:18

Őrfalvy Gusztáv a diákok nyelvén adja elő saját történetét.

A férfi fiatal kora ellenére óriási végleteket élt meg: egykor 160 kilós, önbizalomhiányos tinédzserként rászokott a heroinra. Ma elkötelezett sportember, aki egyes szám első személyben mesél a fiataloknak arról, hogyan tudta a sorsát megváltoztatni. 

Fotó: Őrfalvy Gusztáv

Őrfalvy Gusztávé nem az a klasszikus drogprevenciós előadás, amin a fiatalok végig unatkoznak, hiszen a saját személyes története elevenedik meg a tinédzserek előtt.

„Nem a poros zacskót mutogatom, hanem a saját nyelvükön szólítom meg őket. Látom, hogy a durva részeknél elcsodálkoznak, a vicceseken meg velem nevetnek, és nagyon jó, hogy ennyire át tudják élni a történetet”

– mondja a férfi, aki a járványidőszak előtt kommunikációs trénerével már több gimnáziumban is járt.

160 kilósan kezdett drogozni

Gusztáv álma fiatalkorában a foci volt, egy térdszalag-sérülés után azonban kénytelen volt búcsút venni ettől a karrierlehetőségtől. A korábban aktív srác ekkor teljességgel feladta a sportot, ráadásul a szülei is elváltak, így sodródott bele a depresszióba. Falási rohamai támadtak, mindennel tömte magát, amit a hűtőben talált, így érte el végül a 160 kilós testsúlyt.

A bajt azonban tetézte, hogy a magányos, önbizalom-problémás fiatalember átesett egy szerelmi csalódáson is, ezután pedig a drogokhoz fordult. De nem egy füves cigibe szívott bele; rögtön a lehető legkeményebb szerrel, a heroinnal kezdte, amihez egy rehabról kikerült, de később visszaesett ismerősén keresztül jutott hozzá.

Miután a családjával is összeveszett, Guszti a fent említett haverral költözött közös albérletbe, ahol anyagilag is hamar lenullázták magukat: minden pénzük arra ment el, hogy biztosítsák az egyre nagyobb adagokat, hiszen a korábbi élmény eléréséhez egyre több heroinra volt szükség.

Karácsonyra aztán a „cucc” elfogyott, a barátja hazaköltözött, ahol idegösszeroppanást kapott az elvonási tünetek miatt. Guszti ekkor döntött úgy, hogy le kellene állnia, ez azonban nem ment egyik napról a másikra: a heroinnal ugyan leszámolt, viszont belecsúszott a partidrogok világába. Végül nagymamája szavai hatottak rá annyira, hogy eldöntötte, szakít az eddig kudarcos életmóddal.

A járvány kitörése előtt iskolákban tartott drogprevenciós előadásokat a saját élményeiről. A program ilyenkor ugyanaz: a mintegy 50 perces előadás során kommunikációs trénere, Pintér Ildikó kérdéseket tesz fel Gusztávnak, aki erre válaszolva adja elő a történetét. Egy év munkájával állt össze a prezentáció, ami hitelesen mutatja be, hogy a sportoló mekkora utat tett meg az önpusztító életmódtól a mai formájáig. „Még képeket és videókat is láthatnak rólam a régi korszakból, ahogy be vagyok állva” – mondja.

Egyszer az előadás után egy gyereket visszaigazoltam a Facebookon, aki ismerősnek jelölt. Erre bejelölt még további 50, hogy írjanak nekem, milyen jó volt az előadás! Ilyen hibát nem követek el többé, hogy visszaigazolok valakit” – meséli nevetve a férfi, akinek az a célja, hogy a lehető legtöbb gyerekhez juttassa el az üzenetet.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló