Figyelem!

Elmúltál már 18 éves?

Egészség

Cigi, pia, szex, avagy a függők leggyakoribb érvei a szenvedélybetegség mellett

  • Szerző:nuus
  • 2018.04.18 | 06:54

A szenvedélybetegek gyakran nyugtatják magukat – de leginkább a környezetüket – azzal, hogy minden rendben van. Pedig ha így áll a helyzet, talán nem is...

(kép: Pixabay)

„Ez azért annyira nem rossz.”

Persze, a cukros üdítő jobb, mint a cigi, a cigi jobb, mint a fű, a fű pedig még mindig nem annyira rossz, mint a heroin. Végül is minden viszonylagos. Más kérdés, hogy ettől még önmagában véve egyik függőség sem javít az életminőségeden, hanem csak ront.

„Ó, csak alkalomszerűen használom.”

Hát igen, még szerencse. Más kérdés, hogy szakemberek szerint minden függő kevesebb, mint a felét vallja be a ténylegesen használatnak. A vicc az (ami azért inkább szörnyű), hogy nem csak mások, de saját maga előtt is.

„Nem tudok megbirkózni a problémáimmal nélküle.”

Biztos te is ismersz olyan embert, aki ugyan szeretne leszokni a dohányzásról, de épp stresszes időszakot él át, amikor megtenné. Hát pont most szokna le szegény?! Bele is halna!

„Nyugi, bármikor le tudok vele állni.”

Érdekes, a legtöbb függő így gondolkozik. Paradox módon még a végstádiumos alkoholisták is, folyékony májjal. Egyébként meg úgy a legkönnyebb erre hivatkozni, hogy még egyszr sem próbált leállni igazán.

„Jó, azért nem tolom olyan durván, mint XY.”

Igen, a függők meglepően gyakran hasonlítják magukat más függőkhöz, hiszen így könnyen elvonják a figyelmet a saját problémájukról, és máris másvalakiről van szó, legalább egy kicsit.

„Ez azért más, mint XY esete.”

Tipikus addikt-duma. A keményvonalas függő elővesz egy másik esetet, és magáét meg fölé emeli. Ha nem volna problémás a figura, nyilván nem volna szükség az összehasonlításra…

„Ez az én dolgom, másnak nincs köze hozzá.”

Állítja a függő. Csakhogy a legtöbb esetben a függőség nemcsak egyetlen embert tesz tönkre, hanem sajnos a függő egy egész családját és környezetét.

„Unalmas volna az élet nélküle”.

A függőség egy sajátos pontja az, amikor az addikt ugyan tisztában van a helyzet súlyával, de igazából le sem akar szokni, hiszen az élet baromira sivár volna cigi, pia, drog, kártya, lóverseny, szex, vásárlás stb. nélkül. Hát ja, köszi.

„Szeretem az érzést, amit ad.”

Igen, például a dohányos, vagy a kávéfüggő a rituálét. A gond csak az, hogy egy ponton túl a cucc többet vesz el, mint amennyit ad, és észre sem veszed, hogy mínuszra jön ki a végeredmény.

„Anélkül nem tudok felszabadulni.”

Azt mondják az addiktológusok, hogy a függés első lépcsője mindig az, amikor komoly hangulat-, sőt személyiségváltozást okoz a fogyasztás. Ha így áll a helyzet, nehéz nem lépni tovább a függés irányába.

„Muszáj tolnom, hogy kreatív legyek/dolgozni tudjak/lazíthassak.”

Hát igen, ezen a ponton már konkrét kényszerről van szó, ami ellen aligha lehet mit tenni. Szakértői segítségre van szükség.

„Teljesen rendben van az életem, most minek parázol?”

Rengeteg ún. jól funkcionáló szenvedélybeteg létezik, akik napi szinten járnak dolgozni és helyt állnak a családban úgy, hogy közben komoly függőségük van. Amikor az addikcióval járó krónikus betegségek fellépnek, a kaszás persze nem válogat.

„A gyerekeim nem tudnak róla, úgyhogy nagy baj nincs.”

Ezt egyrészt csak hiszi a függők többsége, másrészt az addikcióval járó anyagi, kapcsolati és magatartásbeli problémák mindig kihatással vannak a gyerekekre is, akik pedig nem hülyék. Mindent látnak és megéreznek.

„El akarod venni ezt a kis örömömet is?”

Ami sokszor a függő számára csak „kis öröm”, arról a külvilág hideg fejjel és pontosan tudja, hogy abszolút romboló szenvedély. Mese nincs!

„Senkinek sem ártok vele.”

Rosszabb esetben családok, közösségek bomlanak fel és munkák szűnnek meg az addikció miatt, de a “legjobb esetben” is kárt tesz magában a szenvedélybeteg.

Ha súlyos függőségről van szó, a fentiek közül legalább öt kifogás egyszerre van jelen. Extrém esetben pedig szinte mindegyikkel találkozhatunk.

Nyitókép, képek: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Életmód
Lehetsz csinos pénz nélkül is!
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.
Időjárás
Napsütés és zuhé várható
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 28.