Egészség

Forró téma, a kiégés innentől hivatalos orvosi diagnózis lett

  • Szerző:nuus
  • 2019.05.28 | 15:18

Szintet lépett a dolgozókat érő extrém stressz. A WHO felvette a kimerültséget a munkahelyi betegségek listájára.

Sokat emlegetjük a kiégés fogalmát, ami már a kultúránk szerves részévé is vált. Ott tartunk, hogy a WHO mostanára fel is vette ezt a szindrómát a hivatalos egészségügyi problémák közé. Az ICD-11 elnevezésű listán olyan tételek szerepelnek, amelyek a foglalkoztatással – vagy éppen a munkanélküliséggel – függenek össze.

via GIPHY

Az orvosok az alábbi tünetek alapján állapíthatják meg a betegséget: kimerültség érzése, a munkához való negatív, cinikus hozzáállás, esetleg érzelmi távolságtartás, illetve csökkent szakmai hatékonyság. Mielőtt még a telefonért nyúlnánk, hogy időpontot kérjünk magunknak, azt tudomásul kell vennünk, hogy a doki első körben ki kell, hogy zárja a szorongást vagy a hangulatzavarokat. És ez a diagnózis csak a munkahelyi környezetre állhat, az élet más területére nem vonatkozik.

via GIPHY

Herbert Freudenberger először 1974-ben írta le a kiégést egy tudományos munkájában, majd a pszichológus megállapításait 2017-ben aktualizálta Linda és Torsten Heinemann.

Manapság társadalmunkban ez az egyik leginkább elterjedt, mentális egészséget érintő gond.

Heinemannék szerint épp elég tanulmány foglalkozik már a kiváltó okokkal, a hangsúlyt inkább a diagnosztika pontosságára érdemes ezentúl tenni – akkor tisztább lenne, mit is értünk kiégés alatt. A CNN Philippines szerint úgy könnyebb például a depressziótól is elhatárolni.

via GIPHY


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló