Egészség

9 túlélési tévhit, amitől biztosan feldobod a talpad

  • Szerző:nuus
  • 2017.06.01 | 06:47

Számos legenda, áltudományos népbölcsesség terjed túlélési technikákról. Hogyan szívd ki a kígyómérget egy sebből, hogyan tettesd magad halottnak, ha jön egy medve. És persze szinte fix, hogy éppen ezek fognak kinyírni!

A legszomorúbb az egészben, hogy sok ilyen túlélési tévhit leginkább a TV-ből terjedt el, méghozzá a különböző valóságshow-kból. Összegyűjtöttük a 9 leggyakoribb “jótanácsot”, és megmondjuk azt is, hogy valójában mit kell tenned!

Fotó: Pixabay.com/SnapwireSnaps CC0

TÉVHIT: Szívd ki a sebből a kígyómérget!

TÉNY:  Ha mérgeskígyó mart meg, akkor hiába szívogatod, a méreg ugyanis azonnal bekerül a véráramba. Viszont ha a szádat rátapasztod a sebre, még extra baktériumokat is fogsz szétterjeszteni, sőt sikeresen bejuttatsz némi mérget a szádba és a nyelőcsövedbe is. Kígyómarás esetén a sérült nyugalomba helyezésével a lehető legalacsonyabban kell tartani a szívverését, a sérült testrészt pedig a szív alatt, amíg elértek a kórházba.

TÉVHIT: Tettesd magad halottnak, ha megtámad egy medve!

TÉNY: Ha az erdőben összefutsz a medvével, és nem vett észre, a legjobb ha szépen csendben elhátrálsz. Ha a táborhelyeden vagy, csapjál minél nagyobb zajt, hátha a mackó oldalog el. Ha viszont ténylegesen rád támad, medvefajtól függően vagy bajban: egy biztos, soha, soha ne add a tetszhalottat, mindig küzdj az életedért. Szó szerint.

A kivételt talán az jelenti, ha mondjuk a barnamedve azért támad, mert veszélyben érzi magát vagy a kölykeit. Ilyenkor általában hangjelzéseket ad támadás előtt, időt hagyva a tisztes távozásra. Ha mégsem tudjuk elkerülni, akkor feküdjünk hasra, miközben a kezeinkkel a tarkónkat védjük, és imádkozzunk, hogy magunkra hagy.

TÉVHIT: Elveszve a vadonban az első dolgod élelem után nézni!

TÉNY: Véletlenül sem! Kaja nélkül átlag hat hétig kibírod majd (függően persze a környezettől, egészségügyi állapottól, stb.), de víz és megfelelő menedék nélkül napokról beszélhetünk maximum.

TÉVHIT: A kaktuszlé megmenthet a szomjhaláltól.

TÉNY: Persze, akkor, ha eléggé képzett vagy kaktuszológiából ahhoz, hogy azonosítsd az egyetlen olyan hordókaktusz fajtát, amiből biztonságosan vizet tudsz kinyerni. A legtöbb kaktuszszmötyi épphogy kihányatja veled a beled is, amitől még több értékes folyadékot fogsz elveszteni.

TÉVHIT: A moha a fák északi oldalán nő.

TÉNY: A mohák a fák bármely oldalán megnőnek, ha olyanok a környezeti feltételek. Puszta népbölcsesség az északi oldal, ami a rengeteg eltévedés ellenére sem kopott ki a köztudatból.

TÉVHIT: Ha egy állat megeszik valamit, te is nyugodtan edd meg.

TÉNY: Nem is a dögökről van szó, hanem a növényekről. A madarak és a mókusok egy csomó olyan gombát és bogyót is előszeretettel elfogyasztanak, ami simán kipurcantja az embert.

TÉVHIT: Ha valakit kihűlés fenyeget, dörzsöld meg a bőrét vagy ültesd forró fürdőbe!

TÉNY: A fagysérülést szenvedett bőrfelület dörzsölése még nagyobb kárt is tud okozni, a hirtelen forró fürdő pedig simán sokkoló, de halálos is lehet! Ilyen helyzetben szépen lassan kell eljárni, fokozatosan felmelegíteni a sérültet úgy, hogy betakarjuk és melegvizes palackokat teszünk a hónalja alá.

TÉVHIT: Megtámad egy cápa? Vágd jól orrba!

TÉNY: Most őszintén, egy pillanatra gondold végig, hogy egy gyorsan mozgó csupafog cápát a kellő erővel orrba vágni mennyi esélyed lenne? Próbálj meg inkább közted és a cápa közé valami kemény tárgyad lökni, de ha ez sem működik, inkább a szemét és a kopoltyúját célozd.

TÉVHIT: Egy egyszerű tető ágakból a tuti menedék.

TÉNY: A tuti menedék mindig a környezettől függ. Nagy forróságban elég az árnyék, de hidegebb környezetben a legfontosabb feladatod a kihűlés megelőzése. Tehát meg kell védened magad a széltől is, nemcsak az esőtől. Így nemhogy oldalfalakat kellene építened, de magad alá is valami padlózat félét, ami szigetel a hideg földtől. Szóval a féltetős menedék ideiglenes jó megoldás, de messze nem elegendő!

Fotó: Pixabay.com/SnapwireSnaps CC0


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló