Egészség

Hoppá, hamarosan jön a pattanás elleni vakcina!

  • Szerző:nuus
  • 2020.06.19 | 17:11

Tinédzserek millióinak életét keserítik meg az az arcot borító kis piros pöttyök. A Kaliforniai Egyetem tudósai jelenleg egy olyan vakcinán dolgoznak, amely segít megoldani a problémát.

Számos elmélet létezik azzal kapcsolatban, hogy mi okozhatja az idegesítő pattanásokat, a legutóbbi kutatások azonban már egyértelműen bizonyítják, hogy az arcon található baktériumok felelnek a problémáért. Az új szuri célja, hogy a pattanás ki se jöjjön: egyszerűen ne éljenek túl azok a baktériumok, amelyek a problémát okozzák.

„A pattanást részben az ún. P. acne baktérium okozza, amely egy életen át velünk él. Természetesen fölösleges ezt a baktériumfajt teljesen kipusztítani, hiszen akár hasznos is lehet az ember számra. Megtaláltuk azonban az antitestet a P. acne baktérium toxikus proteinjei ellen, ami a gyulladssal összefügg, s amelynek következtében a kedvezőtlen bőrelváltozás kialakul”

– fogalmaz a kutatást vezető Eric Huang.

A gyulladt, pattanásos, zsíros bőr a 11 és 30 év közöttiek esetében 80 százalékban ezzel a baktériummal hozható összefüggésbe. Természetesen az életmód – az étkezés, a testmozgás és az arctisztítási rutin – szintén sokat számít, sok esetben azonban ezek optimalizálása mellett sem szűnik meg a probléma: ilyenkor lehet hasznos az új oltás.

A vakcina egyelőre kísérleti stádiumban van, még sokat kell tenni azért, hogy eljuthasson azokhoz, akiknek szükségük van rá.

Nyitókép: https://pixabay.com/hu/users/sharonmccutcheon-10414043/


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.