Egészség

Nagyon szomorú dolog derült ki a sóról

  • Szerző:nuus
  • 2022.07.11 | 18:18

A kész ételek sózása évekkel rövidíti meg az ember életét.

A férfiak esetében több mint két évvel, a nőknél másfél évvel rövidíti a várható élettartamot az asztalra kerülő ételek rendszeres sózása. A tanulmányban csak a kész étel sózását vizsgálták, azt nem, hogy a főzés közben mennyi fűszer került az ételbe – írja a The Guardian.
A tanulmány elismeri, hogy a sófogyasztás általában a kevésbé egészséges életmódra jellemző. A szerzők szerint eredményeik igazolják, hogy

érdemes elgondolkodni a sózás visszafogásán.

A kutatást vezető Lu Qi, a New Orleans-i Tulane Egyetem Közegészségügyi és Trópusi Orvostudományi Karának professzora kiemelte, hogy kutatásuk az első, amely az ételek sózása és a korai halálozás közötti kapcsolatot vizsgálta. Már az is jelentős egészségügyi előnyökkel járhat, ha az emberek csekély mértékben csökkentik a nátriumbevitelt, például azzal, hogy az asztalra került ételt már nem vagy csak nagyon kicsit sózzák meg.

A kutatáshoz több mint 500 ezer brit résztvevő egészségi állapotát követték

átlagosan kilenc éven át. A 2006 és 2010 között a UK Biobank vizsgálathoz csatlakozott résztvevőktől a kutatás kezdetén azt kérdezték, hogy sózzák-e az ételeiket, és ha igen, azt milyen gyakran teszik. A világ nyugati részén élő népesség nátriumbevitele körülbelül 70 százalékban a feldolgozott és elkészített élelmiszerekből származik, 8-20 százaléka pedig az étkezéskor hozzáadott sóból. A plusz sózás jól jelzi, hogy mennyire kedveli valaki a sós ételeket, ezért a kutatócsoport ezt állította az elemzése középpontjába. Azokhoz képest,

akik soha sem vagy csak ritkán sózták meg az ételüket,

28 százalékkal nagyobb volt az idő előtti halálozás kockázata azoknál, akik mindig megsózták az ételt. Az 50 évesen az ételüket étkezéskor mindig megsózó férfiak és nők várható élettartama 2,3 évvel, illetve 1,5 évvel volt rövidebb. Annika Rosengren professzor, a Göteborgi Egyetem vezető kutatója – aki nem vett részt a kutatásban – azonban hangsúlyozta, hogy a sót nem lehet teljesen elhagyni az étrendből. A normál sómennyiséget fogyasztó egészséges embereknek nem kell túlságosan aggódniuk a sóbevitelük miatt. A szívbetegeknek azonban valószínűleg csökkenteniük kell a sófogyasztásukat, például azzal, hogy a kész ételt már ne sózzák meg – tette hozzá.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló