Egészség

Ki hitte volna: egy kis bor és sör segíthet az Alzheimer-kór elkerülésében

  • Szerző:nuus
  • 2020.08.06 | 18:18

Két kis pohár bor segít abban, hogy csökkenjen az Alzheimer-kór kialakulásának esélye – állítja egy friss dán kutatás.

Úgy látszik, a mérsékelt szeszfogyasztás serkenti az agyműködést, mivel segítségével az Alzheimer-kór kialakulásának esélye 77 százalékkal kisebb.

Két kis pohár bor 3,2 egység alkoholnak számít, míg két korsó sör nagyjából 4,6 egységnek felel meg. Ez az a mennyiség – 3 és 4,5 egység között -, ami a demencia elkerülése szempontjából már jelentős: azok, akik ennél kevesebb szeszt isznak, már kevésbé számítanak védettnek.

A koppenhágai Egyetem munkatársai 321 ember étkezési és italozási szokásait vizsgálták három éven át, akik az Alzheimer korai tüneteit mutatták. Kiderült, hogy a páciensek 8 százaléka egyáltalán nem fogyasztott alkoholt, míg 4 százalék volt azoknak a száma, akik a napi ajánlott mennyiségnél többet ittak. Hatból egy páciens – kb. 17 százalék – 3 és 4,5 egység közötti alkoholmennyiséget vett magához. A vizsgálati időszak alatt a páciensek 16,5 százaléka halt meg: azok, akik nem ittak vagy éppen túl sokat ittak.

Dr Doug Brown, az Alzheimer’s Society vezetője szerint ez persze nem jelenti azt, hogy az Alzheimeres betegek bátran igyanak. Sőt, szerinte további vizsgálatokra van szükség, hogy megértsük, miért csökkenti a betegség kockázatát a mérsékelt szeszfogyasztás.

Nyitókép: https://pixabay.com/hu/users/kingscreative-2632204/


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.