Egészség

Dráma, leugrottak a tóhoz fürdeni, majd pár órán belül kimúltak a kutyusok!

  • Szerző:nuus
  • 2019.08.12 | 11:45

Észak-Karolinában egyre veszélyesebb a mérgező alga.

Egy Észak-Karolinában élő nő a szokásos fürdőhelyükre vitte imádott ebeit, majd pár órán belül örökre elbúcsúzhatott mindhárom kedvencétől. A tóba ugyanis mérgező alga ette be magát, amely most virágzik. Melissa Martin és Denise Mintz augusztus 8-án látogatott a wilmingtoni tóhoz, az Abby, Izzy és Harpo nevű kutyák társaságában, hogy a blökik hűsöljenek és csobbanjanak egyet.

Majd 15 perccel a fürdőzést befejezően Abby, az egyik west highland white terrier rohamot kapott. Martin azonnal állatorvoshoz vitte az ebet, ahová a másik két kutya is elkísérte őket. Már a dokinál lett rosszul Izzy, aki szintén a skót felvidékről származik. Végül Harpo – egy hatéves keverék, terápiás kutya – szervezete is feladta: a rohamok mögött nála is máj-elégtelenség állhatott. Éjfélre mindhárom jószág kimúlt – a halálukat a kékmoszat néven is ismert cianobaktériumok okozták.

Jó mókának indult, ám végzetesnek bizonyult a fürdés – életünk legnagyobb vesztesége lett.

írta a gazdi Facebook-posztjában, amit több ezren osztottak meg. Martin nem vette észre, hogy algás lehetett az víz: az állatorvos magyarázta el neki, hogy ami növényi törmeléknek tűnhetett a vízben, az a cianobaktériumok virágzása volt. Ám a népszerű sétaút mellett fekvő tónál semmilyen jel sem figyelmeztetett az esetleges veszélyre. A nő elhatározta, hogy kézbe veszi az ügyet, és táblát állít, nehogy más állat-tulajdonosok hasonlóan járjanak.

Nem állok le, amíg valamilyen pozitív változás nem történik. Különben hiába haltak meg a kutyáim!

A veszélyes algaféle a melegedő, átfolyás nélküli vizekben telepszik meg. Némelyik alfaj filmréteget is képez a felszínen, de vannak alig észrevehető típusok is.

Ha a mérgezés megtörtént, akkor gyógymód már nem áll rendelkezésre. Ha az állatok isznak a vízből, az ugyanolyan végzetes, mintha a szőrükről nyalnák le a kórokozót. A helyi szakhatóság rendszeresen frissíti a térképet, hol bukkan fel az alga, ám ez esetben kimaradt a tájékoztatásból ez a tó. Általános tanács, hogy a rossz szagú, és homályos kinézetű, vagy fura színű vizeket lehetőleg kerüljék a kirándulók, figyelmeztet a CNN.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló