Külföld

Floridát az ág is húzza, most a mérgező alga van műsoron

  • Szerző:nuus
  • 2018.07.31 | 08:34

A csatornák bűzlenek a betegséget okozó élőlények tömegétől.

Nagy mennyiségű, mérgező alga árasztotta el a floridai édesvizeket. A korábban kékmoszatok néven futó cianobaktériumok bőrirritációt képesek okozni, akárcsak a nemrég az állam tengerpartjainál felbukkant medúzalárvák.

De a bőrpanaszokon túl komolyabb gondokat is okozhat a kanálisok vizein úszó, kékes-zöldes réteg. A távoli Okeechobee-tóból, Florida legnagyobb állóvizéből szétterjedő, jellegzetes szagú élőlények kipárolgása a penészes kenyér bukéjára hajaz.

A borsó-krémleves állagúvá váló felszínű csatornák a sok eső miatt felduzzadtak, melyhez a meleg időjárás is hozzátett, illetve a trágyából származó nitrogén és foszfor, magyarázza Richard P. Stumpf. A szakember szerint az alga a kiindulási pontként szolgáló tó 90 százalékát beborította, amekkora kiterjedésűre korábban még nem volt példa.

Stumpf szerint aki érintkezik a masszával, annak azonnal kezet kell mosnia. A halakra nézve ártalmatlan alga, de az ember vagy a kutya szervezetébe jutva komoly megbetegedéshez is vezethet. Például ha egy kutyus úszik benne, illetve iszik is a tóból, a habszerű anyag akár a vesztét is okozhatja.

A tó összeköttetésben áll a Caloosahatchee-folyóval, amely Lee megyét szeli át. A térségre vészhelyzetet rendeltek el: az elmúlt negyven év alatt nem volt példa hasonló mértékű fertőzésre. A folyó közelében tartózkodók légzési nehézségekkel is számolhatnak, teszi hozzá a NY Times.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló