Egészség

Kellemetlen meglepetés strandolás után: viszkető bőr, mintha tetves lennél

  • Szerző:nuus
  • 2018.06.27 | 18:41

Az apró medúzalárvák megkeserítik a tengerparti pihenést Floridában. Viszkető csalánkiütést szerezhetnek be a fürdőzők Pensacola környékéről.

Pensacola környékét ellepték a „tengeri tetvek”, amelyek viszkető nyomaikat az ember bőrén hagyják. A faj valójában a medúzákhoz tartozik, mely a floridai partok mentén most tömegesen megjelent. A kisállatok első körben bőrirritációt és duzzanatokat okoznak, de volt, akinél influenzához hasonló, komolyabb tünetek is jelentkeztek. Akár láz, szédülés, fejfázás és hideglelés is követheti a velük való találkozást.

Hétfőtől vörös zászlók jelzik, mely partszakaszok alkalmatlanok a fürdésre.

Mi a tetű?!

A nevével ellentétben egyáltalán nem rovarról van szó. Ez egy apró lárva, mely úgy csíp, mint a medúza, vagy a tengeri rózsa. A kifejezés inkább a marás jellege miatt alakult ki: hajszálra olyan, mintha tetvek kóstolták volna meg a bőrünket. Még az ’50-es években aggatták a jelenségre a tetves jelzőt: a viszkető pörsenések miatt, melyek úszás után jelentek meg a testfelületen.

Az akkurátus tudósok persze belekötöttek a népi elnevezésbe: van ugyanis egy tengeri parazita, ami tényleg tetű, és akként is viselkedik, de az csak a halakon élősködik. A hivatalosan csak Sea Bather’s Eruptionnek nevezett szimptóma már több, mint száz éve veszélyezteti a floridai térség fürdőzőit, leginkább a március és augusztus közti időszakban.

Amikor rengeteg esetet jelentenek, az főleg egy koronamedúza-féle számlájára írható. A Linuche unguiculata vízben szinte észrevehetetlen lárvái okozzák ugyanis a kellemetlen tüneteket. Bekerülve a fürdőruha alá, nyomás éri őket, ekkor csalánsejtjeiket kibocsátják, és máris kész a baj. A csípést magát észre sem vesszük, azt a kifejlett állat esetében érezni inkább. Akár órákkal a fürdés után is jelentkezhet a jellegzetes bőrpír, ami napokig fog még viszketni.

A vízi mentők a tünetek csillapítására azt ajánlják, hogy azonnal vegyünk be antihisztamin tartalmú gyógyszert, illetve külsőleg a kortizon-tartalmú krémek is enyhet adhatnak az érintett hámsejtjeinknek. Ha az állapotunk nem állna hamar helyre, akkor mindenképp érdemes lesz felkeresni egy orvost, javasolja az ABC Action News.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló