Egészség

Ahol mellrák volt a családban, ott a prosztatarák veszélye is megnő

  • Szerző:nuus
  • 2019.11.08 | 16:18

Friss kutatásokat végeztek a mellrák és prosztatarák viszonylatában. Az, hogy egy férfit elér-e az agresszív és halálos prosztatarák, nagyban függ attól, hogy jelen van-e az a génmutáció a szervezetében, amely a nőknél valószínűsíti a mell- és petefészekrákot – derül ki három friss kutatásból.

Mellrák és prosztatarák

Mellrák és prosztatarák a családban

Azoknak a férfiaknak, akiknek családjában a mellrák gyakran előfordult, érdemes rendszeres prosztatavizsgálatokon részt venniük – különösen akkor, ha a rákos esetek összefüggésbe hozhatók az ismert génmutációkkal, a BRCA1 vagy a BRCA2 génekkel. A mellrák és prosztatarák közötti kapcsolatot vizsgálták.

Az egyik kutatás megállapította, hogy azok a férfiak, akiket frissen diagnosztizáltak prosztatarákkal, négyszer nagyobb valószínűséggel voltak előrehaladott állapotban, ha a BRCA2 génmutációt is megtalálták náluk.

„Ez a csoport rendkívüli módon veszélyeztetettnek számít, ezért különösen fontos, hogy rendszeresen járjanak szűrésekre. A BRCA voltaképpen egy eszköz, amelynek segítségével előre tudhatjuk, kik profitálják majd a legtöbbet a korai kezelésekből, és kiknek van szükségük agresszívebb kezelési módokra”

– mondja az egyik kutatást vezető Dr. Srinivas Vourganti, a SUNY Upstate Orvosi Egyetem urológus adjunktusa.

Az már korábban is világos volt, hogy a BRCA1 és BRCA2 gének összefüggnek a mellrák kialakulásával. A BRCA1 génmutációval rendelkező nők kb. kétharmada, illetve a BRCA2 génnel rendelkezők 45 százaléka találkozik a betegséggel 70 éves koráig.

Az viszonylag új fejleménynek számít, hogy ezek a génmutációk más rákfajták kialakulását – köztük a prosztatarákot is – előidézhetik.

A mellrák és prosztatarák között tehát létezhet kapcsolat, legyünk résen, ha a családunkban már előfordult valamelyik betegség!


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.