Egészség

Ha eddig nem utáltad a legyeket, akkor mostantól fogod

  • Szerző:nuus
  • 2017.11.30 | 06:49

Még undorítóbbak és fertőzőbbek, mint gondoltuk, de legalább információkkal is szolgálnak.

Tudjuk a legyekről, hogy rárepülnek mindenféle szemétre, pöcegödörre, meg hullákra és hulladékokra, aztán pedig jól beköpik a gyümölcsöt és a húsokat. Piciny testüket rengeteg kórokozó borítja: baktériumok és csírák utaznak velük az általuk látogatott ürülékekről, egyenest a mi asztalunkra. El sem tudjuk képzelni, mennyire mocskosak.

Ha tüzetesen megvizsgáljuk őket, akkor a helyzet még rosszabb: egy új kutatás szerint kész biológiai fegyvertáruk van mindenféle kórokozóból, melyeket főleg a lábuk segítségével visznek széjjel a világba.

Pixabay

Számos olyan kórság terjesztéséért felelnek, amelyeket az elmúlt ötven évben tártak fel, de most a Penn State-beli Eberly College tudományos munkatársai újabb adalékokkal szolgálnak. Az állat különböző testrészein található mikrobákat összehasonlítva, meghökkentő eredményekről számolnak be.

Három földrész 116 házilégy és dongólégy példányának mikrobiomját megvizsgálva jutottak arra, hogy például van olyan állat, amelyik több száz féle baktériumfajnak ad otthont, ocsmány kis testén. Ezek közt jócskán vannak emberre ártalmatlan bacilusok is.

A lábak mellett a szárnyak mikrobái mutatnak nagy változatosságot, ami arra enged következtetni, hogy ezen a légi úton terjednek hatékonyan a kórokozók. Túlélik a repülést, még közben szaporodnak is, a lábak felületén. Minden egyes lépésével egy új mikroba-telep alapját teheti le a rovar.

Stephan Schuster biokémikus és molekuláris biológia professzor még azt is elárulja, hogy veszélyesebbek azok a szárnyas bacilus-hordozók, amelyek ipari környezetből származnak, mint például az istállókban megfordulók.

via GIPHY

15 esetben bukkantak gyomorfekélyt vagy -rákot elősegítő Helicobacter pylori baktériumra, mely hordozó legyek főleg Brazíliából származtak. Ezek a rovarok nyitott szennyvíz csatornából vagy latrinából gyűjthették be a kórokozót. A friss kutatás egyértelművé tette, hogy ha több ember van a környékükön, akkor több kórokozót is képesek összeszedni.

Pixabay

Donald Bryant, a Pennsylvaniai Egyetem biokémikusa így látja:

Jobban rá tudunk világítani a kórokozók terjedésének arra a mechanizmusára, melyre a közegészségügyi hivatalok eddig nem fordítottak kellő figyelmet. Így akár még komoly fertőzések is kirobbanhatnak. Jól gondold meg, hozzányúlsz-e a kerti asztalon hagyott paradicsom-salátához! Még midig jobban jársz, ha az erdő mélyén piknikezel, mintha a város szélén, vagy a központi parkban.

via GIPHY

Mielőtt örökre száműznéd a világból a legyeket, a tudósok elárulják, hogy ezek a bacilusoktól hemzsegő lények mégis jó szolgálatot tesznek az emberiségnek. Segítenek olyan környezetek feltérképezésében, melyekhez amúgy nehéz volna hozzáférni. Sovány vigasz, de a Science Alert szerint ezzel be kell érnünk. A pókokat ezután ne irtsd a lakásból, légycsapó vagy csapda használata pedig ne okozzon lelkiismeret furdalást!

via GIPHY

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló