Egészség

Ők is elkaphatják: már van védőoltás kutyáknak is

  • Szerző:nuus
  • 2020.12.18 | 15:48

Az influenzaszezon nyitányakor érdemes megjegyezni, hogy nem csak az emberek kaphatják el ezt a betegséget, hanem sajnos a kutyák is.

A Rochesteri Egyetem munkatársai elsőként fejlesztettek ki különleges influenza elleni védőoltást kutyák számára. Mindez nem csak a négylábúak érdekében fontos, hanem azért is, hogy az ember is biztonságban érezhesse magát a vírusveszéllyel terhelt időszakban is.

„A probléma a kellemetlen tünetek mellett az, hogy a kutyák többféle vírust is elkaphatnak, és a különböző fajták keveredésével új vírustörzsek is kialakulhatnak, amelyek bizonyos esetekben akár az emberre is veszélyt jelenthetnek” . mondja Luis Martinez-Sobrido mikrobiológus.

Napjainkban a kutyák számára adott védőoltás inaktív állapotban lévő vírust tartalmaz, ez azonban csak rövidtávon hatásos, hosszútávon inkább problémát jelent. A Journal of Virology című szaklapban publikált anyag szerint az új vakcina hatékony és biztonságos, és védelmet nyújt a H3N8 kutyainfluenza ellen.

Ezzel párhuzamosan több egyéb kutatás is vizsgálja, milyen oltás a leginkább hatékony és biztonságos a négylábúak számára, ideértve a kutyákon kívül egyéb házi kedvenceket is.

kép: https://pixabay.com/hu/users/moshehar-7046690/


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló