Gasztró

Ez tényleg a világvége, még a banán is kipusztulhat?

  • Szerző:nuus
  • 2019.05.08 | 16:18

A klímaváltozást megsínylik a finom gyümölcsöt termő növények is.

Sokaknak a könyökén jön ki lassan a klímaváltozás témája, és már azt is unják – mint a banánt – hogy nap mint nap újabb fajoktól vegyenek búcsút. Ám ha a kedvenc zöldségesük polcairól végleg eltűnne a banán, az bizony fájóan érintené a legtöbbjüket.

via GIPHY

Egy gombás fertőzés fenyegeti ugyanis a sárga gyümölcsöt termő fákat, melynek fekete tsigatoka-kór a neve. A Pseudocercospora fijiensis nevű faj okozza a levelek elsötétedését, melyet a Fidzsi-szigeteken azonosítottak be először, 1963-ban. A betegség Ázsia után a dél-amerikai és karibi telepeket is elérte.

Az utóbbi 40 évben a páratartalom és a hőmérséklet változása annyira kedvezett a kórokozónak, hogy jelenleg 44 százalékkal több területet veszélyeztet már, mint a felfedezése idején. Az Exeter Egyetem friss kimutatása arra is kitér, hogy a nemzetközi kereskedelem is előmozdítja a gomba terjedését, és akár a banántermelés 80 százaléka is bedőlhet.

via GIPHY

A Pseudocercospora fijiensis életciklusa nagyban függ az időjárástól, és a mikroklímától is. A kutatásunk kimutatta, hogy a spórák csíraképessége és növekedése is javult, mert az ültetvények egyre párásabbak már Latin-Amerikában is.

összegzi  Dr. Daniel Bebber, aki hozzáteszi, hogy ahol viszont Mexikó és a közép-amerikai régió szárazabb, ott sikeresen vissza tudták szorítani a fertőzést. Ami aggasztó, az az, hogy már Florida vonaláig is felér északra a sejtelhalást okozó kór. A szárazon tartási technikák, mint megoldási kísérletek sem biztos, hogy jót tesznek a növénynek, figyelmeztet a Phys.org.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.