Gasztró
Ez tényleg a világvége, még a banán is kipusztulhat?
A klímaváltozást megsínylik a finom gyümölcsöt termő növények is.
Sokaknak a könyökén jön ki lassan a klímaváltozás témája, és már azt is unják – mint a banánt – hogy nap mint nap újabb fajoktól vegyenek búcsút. Ám ha a kedvenc zöldségesük polcairól végleg eltűnne a banán, az bizony fájóan érintené a legtöbbjüket.
Egy gombás fertőzés fenyegeti ugyanis a sárga gyümölcsöt termő fákat, melynek fekete tsigatoka-kór a neve. A Pseudocercospora fijiensis nevű faj okozza a levelek elsötétedését, melyet a Fidzsi-szigeteken azonosítottak be először, 1963-ban. A betegség Ázsia után a dél-amerikai és karibi telepeket is elérte.
Az utóbbi 40 évben a páratartalom és a hőmérséklet változása annyira kedvezett a kórokozónak, hogy jelenleg 44 százalékkal több területet veszélyeztet már, mint a felfedezése idején. Az Exeter Egyetem friss kimutatása arra is kitér, hogy a nemzetközi kereskedelem is előmozdítja a gomba terjedését, és akár a banántermelés 80 százaléka is bedőlhet.
A Pseudocercospora fijiensis életciklusa nagyban függ az időjárástól, és a mikroklímától is. A kutatásunk kimutatta, hogy a spórák csíraképessége és növekedése is javult, mert az ültetvények egyre párásabbak már Latin-Amerikában is.
összegzi Dr. Daniel Bebber, aki hozzáteszi, hogy ahol viszont Mexikó és a közép-amerikai régió szárazabb, ott sikeresen vissza tudták szorítani a fertőzést. Ami aggasztó, az az, hogy már Florida vonaláig is felér északra a sejtelhalást okozó kór. A szárazon tartási technikák, mint megoldási kísérletek sem biztos, hogy jót tesznek a növénynek, figyelmeztet a Phys.org.
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.