Gasztró
Csúnya halál, Floridában nyers osztrigától húsevő baktériumot kapni
Egy amerikai tengeri étterem menüje volt szennyezett.
Egy 71 éves férfi szörnyű halált halt, melyért egy étteremben elkapott fertőzés a felelős. Floridában, egy tengeri ételeket felszolgáló vendéglőben fogyasztott az illető nyers osztrigát, amely szennyezettnek bizonyult.
A Floridai Egészségügyi Hatóság jelentése szerint a Vibrio vulnificus nevű kórokozó végzett a beteggel, két nappal az étel elfogyasztása után. A héten már a Népegyészségügyi Szolgálat adott ki egy figyelmeztetést, miszerint egy Venezuelából importált rákhús miatt 12, nem halálos kimenetelű megbetegedést regisztráltak a közelmúltban.
Az utóbbi, végzetes esetben érintett étterem nevét nem tették közzé, csak annyit tudni róla, hogy Sarasota megyében található.
A személy, aki elhunyt, a nyers osztrigából származó Vibrio vulnificusszal került kapcsolatba.
áll a közleményben. A 71 éves férfi július 8-án fogyasztotta el a fertőzött menüt, majd rosszul lett, és 10-én már nem lehetett megmenteni. A hivatal beszámol arról is, hogy történtek a héten hasonló ételmérgezési esetek a régióban, de egyik sem végződött halállal. Ráadásul nem csak orálisan kapható el ez a húsevő baktérium – például meleg, sós vízben úszva is beférkőzhet a szervezetünkbe, egy friss seben vagy horzsoláson keresztül.
Idén ez volt az első áldozat, melyet a Vibrio számlájára írhatnak a megyében – tavaly 11-en hunytak el a kórokozó miatt. A bacilus ráadásul észrevehetetlen, nem okoz a nyers ételen elváltozásokat. Ezért a szakemberek azt javasolják, hogy a vendéglátó helyek mindenképpen előfőzés után szervírozzák, a vevők pedig csak az így elkészített fogást fogyasszák; és lehetőleg kerüljék a gyanús eredetű tenger gyümölcseit, teszi hozzá az ABC News.
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.