Gasztró

Ezért kell minden reggelihez joghurt

  • Szerző:nuus
  • 2018.11.20 | 07:22

Ezek a baktériumok segítenek nekünk.

Pixabay.com

A ma is népszerű joghurt története régi időkre nyúlik vissza, valószínűleg már a sumérok is ismerték. A legenda szerint a Mongol Birodalom alapítója, Dzsingisz kán szintén igencsak kedvelte, hiszen elrendelte, hogy híres hadseregének tagjai naponta fogyasszanak kumiszt, azaz fermentált tejet. Abban hitt ugyanis, hogy katonái ennek köszönhetik majd bátorságukat és hosszú életüket.

A napjainkban fogyasztott joghurt ugyanazokat a jó baktériumokat tartalmazza, amelyeket évezredek óta nagyra becsülnek az egészségre gyakorolt pozitív hatásuk miatt. Kiváló forrása a kalciumnak, a fehérjéknek és a probiotikumoknak, rendszeres fogyasztása hozzájárul az immunrendszer megerősítéséhez, testtömegünk szinten tartásához, valamint a gyulladásos folyamatok csökkentéséhez. Íme 5 részletes és meggyőző érv a napi joghurtfogyasztás mellett.

Kalciumban gazdag

A joghurt fantasztikus kalciumforrás. A csontok erős állapotának megőrzése érdekében 50 év felett a férfiaknak 1000 mg, a nőknek pedig 1200 mg kalciumot kellene naponta fogyasztaniuk. ¾ csésze (3 dl) joghurt több mint 300 mg kalciumot tartalmaz, azaz az ajánlott napi bevitel több mint ¼-ét.

Segíthet a súlyunkat kordában tartani

Egyes kutatások szerint a joghurt szerepet játszhat a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentésében. Segíti a zsírégetést, valamint étvágystabilizáló hatással is bír. Ha rendszeresen fogyasztunk joghurtot, búcsút inthetünk a falásrohamokkal járó farkaséhségnek.

Gyulladáscsökkentő hatású

A probiotikumok olyan komoly betegségek esetén is kifejtik jótékony, gyulladáscsökkentő hatásukat mint a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás.

Minőségi fehérjeforrás

¾ csésze egyszerű, alacsony zsírtartalmú natúr joghurt 10 mg fehérjét biztosít szervezetünk számára, így érdemes rögtön ezzel indítani a napot. Természetesen a többi napszakban is ajánlott fogyasztani.

Felveszi a harcot a fertőzésekkel szemben

Több tanulmányban olvasható, hogy a probiotikus élelmiszerek rendszeres fogyasztása megerősítheti szervezetünket a fertőzésekkel szemben, például nagyobb eséllyel kerülhetjük el a téli influenzás megbetegedéseket. Ügyelni kell azonban arra, hogy nem minden joghurt tartalmaz probiotikumokat, válasszuk az élő joghurtkultúrás termékeket!


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Érdekes
Tudtad? A gin tonic gyógyszer is
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 29.