Helyek

Csak akkor szerezhetsz pasit, ha előtte lecsiszolták a szemfogad

  • Szerző:nuus
  • 2019.06.08 | 12:16

Balin nem viccelnek.

A balinéz kultúrában a szemfog az állati ösztönöket jelképezi, hiszen sok állatnál meghatározó jelentőségű ez a fog – agyar – a küllem tekintetében, ilyen például a rozmár, vaddisznó.  Az, hogy ezek a gyerekkor folyamán a szemfog velünk van és kiemelkedik, természetes, hiszen ekkor még elsősorban az ösztönök irányítanak bennünket: sírunk, ha szomorúak vagyunk, eszünk, ha éhesek, alszunk, ha elfáradtunk. A felnőttkor azonban arról szól, hogy az állati ösztönöket legyőzzük, hogy tudatos, megfontolt emberként hozhassunk döntéseket.

Bali szigetén ezért az a hagyomány, hogy amikor a lány felnőtté válik – 18-20 éves kor táján – a család fogünnepséget rendez, aminek keretében lecsiszolják a felső szemfogat. A lányok gyönyörű ruhában és sminkben, családjuk társaságában várják, hogy sorra kerüljenek, utána pedig hatalmas eszemiszomra kerül sor, amin az egész rokonság és szomszédság részt vesz.

“Nem is tudom, felnőttebb vagyok-e, mint eddig voltam. Azt mindenesetre már mindenki kérdezgeti, van-e udvarlóm, annyi biztos”

– nevet a fiatal balinéz lány a VICE friss kisfilmjében.

“Mindig azt gondoltam, ez csak egy fura hagyomány, de már látom, hogy az tényleg egy olyan beavatkozás, ami az egész emberi test gyökeréig hat”

– összegzi végül tapasztalatait.

De hogy ténylegesen bölcsebb lett-e a beavatkozás után? Ezen csak mosolyog: immár csiszolt szemfoggal…

Forrás: Ragazze.hu

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Film
Sean Bean nem akar többé meghalni
  • szerző:nuus
  • 2019. 09. 20.