Helyek

6+1 dolog, amelyek nélkül egy valamirevaló ranger ki sem mozdul otthonról

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.19 | 18:43

Az amerikai nemzeti parkok vadőrei, a rangerek igazi badass figurák. Olykor hatalmas, érintetlen vadonért felelnek, és bizony nemcsak napszúrástól szenvedő kövér turistákat, vagy mérges szömörcétől fetrengő városikat kell megmenteniük saját maguktól. Sokszor elég éles helyzetekben találják magukat igazi vadállatokkal, extrém időjárással, ezért az alábbi dolgok nélkül sohasem lépnek ki otthonról.

 

(kép:Pixabay/Snufkin CC0)

A parkőrök azonban jó szívvel tanácsolják az embereknek, hogy ezek nélkül a dolgok nélkül ők se vágjanak neki a nemzeti parkok ösvényeinek és az érintetlen természetnek, mert még a gyakorlott természetjárók számára is életmentőek lehetnek az eszközök.

Távcső

Nemcsak a természetben élő vadakat figyelhetjük meg biztonságos távolról, de szükség esetén a helyes útvonalat is megtalálhatjuk. Egy távcsővel ráadásul biztos távolságból figyelhetjük meg az élővilágot, anélkül, hogy túlságosan megzavarnánk mondjuk az állatokat.

Medve spray


Ugyan a vélemények megoszlanak a medve spray hatékonyságáról, de az biztos, hogy a halottnak tettetésnél némely helyzetben fontosabb, ha megpróbálunk küzdeni az életünkért. Mivel a közelharc kimenetele nem lehet kétséges, abban bízhatunk, hogy még időben elvesszük a mackó kedvét magunktól. Ugyanakkor a felelőtlen használat legalább annyira veszélyes, mint egy felbőszült anyamedve, ráadásul néhány park tiltja is a használatát.

Napolaj, napvédő krém


Ne tévesszen meg bennünket a hőmérséklet, évszaktól függetlenül csúnyán le lehet égni a napon. Minél erősebben süt a nap, annál komolyabban fel kell készülnünk. A biztonság kedvéért erős naptej használata javasolt.

Papírtérkép


Az elektronikus eszközöknek egy nagy hátrányuk van. Idővel lemerülnek. Vagy ha éppen fel vannak töltve, hajlamosak elromlani a legnagyobb szükség közepén. Ráadásul sok helyen nincs semmiféle mobiljel, így érdemes felkészülni ezekre a helyzetekre úgy, hogy egyrészt beszerzünk egy papírtérképet a környékről, másrészt megtanulunk tájékozódni. Némely helyzetben életet menthet.

Megfelelő lábbeli


Túracipő, túrabakancs nélkül neki se vágjunk az erdőnek! Persze mindig van valaki, aki vékony cipellőben, esetleg magassarkúban botorkál, de ez nem az a hely, ahol a divat szerint kell öltözni. Ezek a cipők nemcsak tönkre mennek, de baleset veszélyesek is.

Esőkabát


Az időjárás meglepően képes 180 fokos fordulatot venni. Főleg nagyobb magasságban, hegyvidéken. Az esőkabát ezért elengedhetetlen, mert ha az idő rosszra fordul, és ez bármikor bárhol bekövetkezhet, a legfontosabb, hogy szárazon tartsuk a testünket, védekezve a kihűlés ellen, mielőtt óvóhelyre érünk.

+1

Könyv a pecséteknek! Több parkban a vadőr-állomásokon speckó bélyegekkel, matricákkal kedveskednek a kirándulóknak, amit az igazán elkötelezett természetjárók összegyűjtenek és albumba rendezhetnek. Tegyünk mi is így, ha ilyen helyen járunk.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló