Koronavírus

Megvan, kiknek ajánlott a negyedik oltás

  • Szerző:nuus
  • 2022.07.16 | 12:18

Müller Cecília a napokban arról beszélt, hogy Magyarországon is hétről hétre, egyre nagyobb arányban nő a fertőzöttek száma. Rusvai Miklós szerint még nem indokolt a maszkviselés kötelezővé tétele vagy más szigorítás bevezetése.

Kép: MTI/Rosta Tibor

Rusvai Miklós ugyanakkor úgy véli, a rizikócsoportba tartozóknak ajánlott a maszk viselése a zsúfolt helyeken – írja az infostart.hu.

A koronavirus.gov.hu szerdai tájékoztatása szerint minden adat a járvány erőteljes hazai felfutását mutatja.

Rusvai Miklós szerint “mindez lakossági szinten még nem indokolja a szigorítást, de a rizikócsoportba tartózóknak fokozottan kell magukra ügyelniük, gondolva itt elsősorban a 80 év fölöttiekre, a magas vérnyomásban szenvedőkre, a cukorbetegekre, a jelentős túlsúllyal küzdőkre, illetve azokra, akik halmozottan érintettek az említett problémákban, esetleg még légúti allergiájuk is van”.

Müller Cecilia korábban arra hívta fel a figyelmet:

itthon ugyanakkor még zömmel az omikron variáns BA2-es típusa fertőz, de 4-5 százalékban már megjelent a BA4-es, a BA5-ös és az X variáns is, amelyek Európában uralkodóvá váltak

Rusvai Miklós emlékeztetett, a jelenleg forgalomban lévő vakcinák az első, tehát a vuhani variáns ellen készültek, de meglehetősen jó védelmet biztosítottak az alfa és a delta ellen is. A mostani omikron-változatok azonban képesek kikerülni az immunitást, vagyis

csak azok tekinthetők védettnek, akik az utóbbi két-két és fél hónapban esetek át a fertőzésen, mert ők már az omikronnal fertőződtek

– magyarázta.

Rusvai Miklós a negyedik oltással kapcsolatban azt mondta, legfeljebb az időseknek és krónikus betegeknek ajánlja.

a mostani fertőzés „jóindulatú” – főleg, ha valaki korábban már átesett és/vagy oltatta magát –, és sokszor csak enyhe felső légúti megbetegedés formájában keletkezik.

Vagyis négy-hét nap alatt torokfájás, köhögés, tüsszögés és fáradtság tünetekkel, de akár tünetmentesen is átvészelhető.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló