Utazás

Ijesztő hír érkezett a Balatonról, tönkre vághatja az idei szezont

  • Szerző:nuus
  • 2021.06.10 | 16:48

A Balaton északnyugati partjánál pár nappal ezelőtt nagyon sok kékalgát találtak.

Pár napja Balatongyörök partjainál tapasztalták a fonalas kékalgák elszaporodását, mondta Somogyi Boglárka, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet főmunkatársa. A Balaton vízmintáiból esetenként ki is mutatták a fürdőzéshez megengedett, literenkénti ötven mikrogrammnál 25-50 százalékkal magasabb A-klorofill-koncentrációt. Ez az algásodás fő mutatója.

A tipikusan vízfelszínen, partközelben megjelenő

kora nyári kékalga pár nap alatt eltűnt, majd kedden ismét felbukkant, ezért szerdán vízmintákat vettek a kutatók a keszthelyi és a szigligeti medencék több pontjáról, ahol már 22-23 Celsius-fokosra melegedett a tó vize. A csütörtökre megszületett eredmények szerint literenként már csak 3-5 mikrogramm volt az A-klorofill-koncentráció. Ez azt mutatja, hogy a

szeles időjárás hatására eltűntek az algák, de visszatérhetnek

– mondta Somogyi Boglárka. A mostanihoz hasonló algásodás visszatérő jelenség a Balaton partjainál, de korábban inkább július elejére volt jellemző. A most talált fonalas kékalga nem az a faj, amelyik 2019-ben a nagy algavirágzást okozta, de mint a fonalas kékalgák többsége, időnként termelhet toxint. Az elmúlt időszak műholdas felvételei szerint a tó közepén sehol nem volt eddig algásodás.

Egyelőre nincs elegendő adat és megfelelő monitoring

rendszer arra, hogy előre tudjuk, kell-e számítani a nyáron a vízminőségre Balaton szerte kiható algásodásra. A hosszú évekig tapasztalt, kiváló vízminőség után két évvel ezelőtt mindenki számára váratlanul robbant be egy nagy algavirágzás, ami tavaly nem ismétlődött meg. “Az algák táplálékául szolgáló foszfor jelen van a Balaton üledékében, de az, hogy milyen mértékben szabadul fel, alapvetően az időjárástól függ” – mondta Somogyi.

Ha 4-7 napig tart a szélcsendes, nagy meleg,

az kedvez egy újabb algavirágzásnak. A kora nyári időszakban inkább lokális, part menti algásodásra lehet időnként számítani, ami kisebb szél hatására eltűnik.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló