Külföld

Érkezik a hideg Dél-Floridába, sűrű leguáneső várható!

  • Szerző:nuus
  • 2018.01.05 | 13:33

Ahogy hűl le az idő, az eléggé megzavarja az leguánok szervezetét. Sorra hullanak le a fákról, ahova aludni térnek, akár egy óvatlan sofőr autójának szélvédőjére. Ez nem egy bizarr sci-fi, hanem a valóság.

A leguánok (hivatalos nevén zöld leguán, latinul iguana iguana) nem Dél-Floridából származnak, hanem jóval délebbről, csak egyszerűen annyira elszaporodtak, hogy kénytelenek voltak az egyre északibb területeket is meghódítani maguknak. Csakhogy az ottani klíma nem egészen felel meg a számukra. Amikor jönnek a hűvösebb évszakok, este, éjjel és hajnalban annyira lehűl az idő, hogy az állatok egyszerűen megdermednek, szó szerint lefagynak. És mivel az idejüket előszeretettel töltik a fákon, a ledermedés pillanatában lehullanak onnan.

Ilyenkor Dél-Floridában, West Palm Beach-től Miami-ig szinte hétköznapi jelenség, hogy a lábunk elé hullik egy jól megtermett leguán az utcán, vagy az autónk szélvédőjén landol, vagy amikor reggel kilépünk a kertbe, ott fekszik egy hátán, mintha csak döglött volna, merev testtel és végtagokkal. Annyira kihűlnek éjszaka, hogy a minimumra csökkennek a testfunkciók, ami pedig ezt az élettelen állapotot okozza. Bár több leguán nem éli túl ezt a kalandot, de azért a jórészük, főleg a nagyobb testűek új erőre kapnak, ahogy elkezdi őket melegíteni a nap. De gyakran maguk az emberek sietnek a segítségükre, és valamilyen formában melegíteni kezdik őket, nehogy elpusztuljanak.

A szakértők közben azt nyilatkozzák a jelenségről, hogy nem fog sokáig tartani, ugyanis ezek a gyíkok meglepően erős és alkalmazkodó állatok. Egyre északabbra húzódnak majd, ahol szép lassan összeszoknak a klímával, annyira, hogy nem fog problémát okozni nekik egy kis lehűlés.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Nuus
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
A következő cikkek betöltése folyamatban...