Külföld

Érkezik a hideg Dél-Floridába, sűrű leguáneső várható!

  • Szerző:nuus
  • 2018.01.05 | 13:33

Ahogy hűl le az idő, az eléggé megzavarja az leguánok szervezetét. Sorra hullanak le a fákról, ahova aludni térnek, akár egy óvatlan sofőr autójának szélvédőjére. Ez nem egy bizarr sci-fi, hanem a valóság.

A leguánok (hivatalos nevén zöld leguán, latinul iguana iguana) nem Dél-Floridából származnak, hanem jóval délebbről, csak egyszerűen annyira elszaporodtak, hogy kénytelenek voltak az egyre északibb területeket is meghódítani maguknak. Csakhogy az ottani klíma nem egészen felel meg a számukra. Amikor jönnek a hűvösebb évszakok, este, éjjel és hajnalban annyira lehűl az idő, hogy az állatok egyszerűen megdermednek, szó szerint lefagynak. És mivel az idejüket előszeretettel töltik a fákon, a ledermedés pillanatában lehullanak onnan.

Ilyenkor Dél-Floridában, West Palm Beach-től Miami-ig szinte hétköznapi jelenség, hogy a lábunk elé hullik egy jól megtermett leguán az utcán, vagy az autónk szélvédőjén landol, vagy amikor reggel kilépünk a kertbe, ott fekszik egy hátán, mintha csak döglött volna, merev testtel és végtagokkal. Annyira kihűlnek éjszaka, hogy a minimumra csökkennek a testfunkciók, ami pedig ezt az élettelen állapotot okozza. Bár több leguán nem éli túl ezt a kalandot, de azért a jórészük, főleg a nagyobb testűek új erőre kapnak, ahogy elkezdi őket melegíteni a nap. De gyakran maguk az emberek sietnek a segítségükre, és valamilyen formában melegíteni kezdik őket, nehogy elpusztuljanak.

A szakértők közben azt nyilatkozzák a jelenségről, hogy nem fog sokáig tartani, ugyanis ezek a gyíkok meglepően erős és alkalmazkodó állatok. Egyre északabbra húzódnak majd, ahol szép lassan összeszoknak a klímával, annyira, hogy nem fog problémát okozni nekik egy kis lehűlés.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló