Külföld

“Mikor megláttam, hogy mekkora a medve, az erőm egyből elhagyott” – medve marcangolt össze egy 16 éves fiút

  • Szerző:nuus
  • 2023.01.19 | 10:48

Több helyen is komolyabban megsérült az a 16 éves fiatal, akit vélhetően egy bocsos anyamedve támadott meg Abásfalva határában.

A fiatal a Székelyhonnak elmondta, vasárnap kora délután unokatestvérével közösen indultak el egy ismerősükhöz, aki kecskéket legeltetett egy gyümölcsös közelében, amelyet egy kökénybokrokkal ellepett patak határolt. A fiú átment a patakmedren, ezzel távolabb kerülve az ismerőseitől. Arra lett figyelmes, hogy ugatni kezdtek a kecskéket őrző kutyák. Erős morgást hallott a bokrok mögül, ezután futni kezdett, de megbotlott és elesett. Elmondása szerint ekkor már nagyjából két méterre lehetett tőle a több száz kilós medve.

Fotó (illusztráció): Pixabay

A medve rám ugrott, majd a lábamnál fogva kezdett ráncigálni, mint valami bábut.

A medve próbálta behúzni a bokrok közé, de szerencsére elkapott egy faágat, így nem tudta elvonszolni.

Ekkor azonban újra rám vetette magát és nagyot vert a fejével a hátamra, majd hozzákapott a nyakamhoz. Vastag kabát volt rajtam, így annak a kapucniját tépte le. Ezután újból harapott, a jobb kezemhez tartozó lapockámba mélyesztette fogait

– idézte fel zaklatottan a fiú.

Társai uszították közben az őrzőkutyákat, amelyek a medvére rontottak, a nagyvad ekkor engedte el a fiút. Nem tudott felállni, így társai vitték be Abásfalvára, majd az időközben értesített édesapja és bátyja vitte be a székelyudvarhelyi kórházba. A szülők a nagy kavarodásban csak később jelentették az esetet a homoródszentmártoni polgármesteri hivatalnál.

A fiú a körülményekhez képest jelenleg jól van, noha 6–7 centiméter mély harapások vannak a lábán, most már rá tud állni sérült végtagjára. Kezelőorvosa azt ígérte, hogy néhány nap múlva haza is mehet.

Úgy érzi, hatalmas szerencséje volt, hiszen ha a támadás közben nem tudja elkapni az említett faágat, akkor a medve bevonszolja a bokrok közé és nagyobb baj történt volna.

Mikor megláttam, hogy mekkora a medve, az erőm egyből elhagyott, nem tudtam felkelni a földről

– mondta.

Jakab Attila homoródszentmártoni polgármester – aki egyben a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület elnöke – szintén tudott az esetről. Információi szerint egy bocsos anyamedve támadhatott, de a pontos körülményeket még nem tárták fel. Hangsúlyozta, veszélyes lehet a nagyvad jelenléte a lakókra – főleg, hogy a településhez közeli részen húzódott el –, ezért minden törvényes módszert igyekeznek kihasználni a helyzet megoldása érdekében. Jó eséllyel először csak a medve elriasztását fogják engedélyezni a hatóságok, ám ha ez nem válik be, akkor komolyabb beavatkozásra lesz szükség


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló