Külföld

Nincs jobb bizonyíték az óceánok műanyaggal való szennyezettségére, mint ez a bálnatetem

  • Szerző:nuus
  • 2018.04.10 | 13:58

Még februárban találták a a dél-spanyol partoknál azt a bálnatetemet, ami közel 30 kiló műanyagszeméttel volt tele. Elég horror látvány.

A boncoláskor derült ki, hogy a bálnatetem gyomrában és beleiben talált közel 30 kiló műanyag okozta a halálát. Volt ott minden: műanyag zacskók és zsákok, hálók és kötelek, sőt még egy kosárlabda is. Mivel a bálna nem volt képes megemészteni a műanyagot, a hasürege belső falát bakteriális és gombafertőzés lepte el.

A sokkoló történet hatására a helyi vezetés kampányba fogott, hogy felhívják a figyelmet és egyben meg is akadályozzák azt, hogy még több műanyagszemét kerüljön a vízbe, továbbá strandtakarítási programot is indítottak. Erre pedig égető szükség van, mert a legutóbbi becslés szerint 5 trillió darab műanyagszemét van az óceánokban és a tengerekben, ami azt eredményezi, ha nem fejeződik be a vizek szennyezése, hogy 2050-re több lesz a vizekben a szemét, mint a hal. Az elmúlt két évben 13 bálnatetemet találtak, ami a műanyagszemét miatt pusztult el. Az  Európai Unió is lépéseket szorgalmaz: 2030-ig az összes műanyag újrahasznosítható vagy újrafelhasználható kell, hogy legyen, miközben a biológiailag le nem bomló műanyagot pedig teljesen ki kell vonni a forgalomból.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló