Külföld

Zsepiket elő, újabb japán hercegnő hagyja ott a palotát, szerelme miatt

  • Szerző:nuus
  • 2018.06.27 | 14:41

Lemond a címéről, és a civil életet választja Mako után Ayako is. Polgári párja miatt int búcsút a császárnak ez az unokája is, már idén ősszel.

Az angol királyi hercegek és hercegnők, ha civillel kötnek házasságot, akkor is megtarthatják a címüket. Japánban most már a második hercegnő is inkább a polgári életet választja, csak hogy azt kedvesével tölthesse. Ayako párja, Kei Moriya idén ősszel kötheti be a lány fejét. A vőlegény a NYK Line nevű, hajózási társaságnál dolgozik, akit Hisako hercegnőn, azaz az édesanyján keresztül ismert meg Ayoko.

Augusztusban a hagyományos szertartás alapján tartják meg az eljegyzési ceremóniát, majd októberben lépnek frigyre. Onnantól Ayokonak el kell hagynia a királyi család fészkét is.

Tavaly ugyanerre a lépésre szánta el magát Mako hercegnő is, aki egyetemi évfolyamtársában találta meg társát. Makoék menyegzője akkor elhalasztódott.

A szerelem mindenek felett

Ez az ismétlődő döntés a japán császári törvények szexista jellegére világít rá: nemcsak az a gond, hogy a rangjuktól esnek el a nők akkor, ha közemberhez mennek, de még az is, hogy a császár személye csak és kizárólag férfi lehet.

Az angolok ettől az elavult rendelkezéstől már 2011-ben megszabadultak: ha Vilmoséknak történetesen a lányuk született volna elsőként, akkor ő is automatikusan trónra léphetne. György herceg óta tudjuk, hogy fiú viszi majd tovább a trónörökösi vonalat. Ha mégis Sarolta jött volna világra hamarabb, akkor egyik öccse miatt sem eshetne el a koronától.

A Vogue megemlíti, hogy a távol-keleti szigetországban annyi reform mégis életbe lépett, hogy Akihito császár maga is leköszönhet a trónról, amikor már túl öregnek érzi magát a feladathoz. Korábban kihalásos alapon működött az utódlás.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló