Külföld

Mint a II. világháború tízszer, csak éppen három hét alatt – erre számíthatunk, ha kitör egy atomháború

  • Szerző:nuus
  • 2017.08.18 | 06:48
  • trendindex: 2

Az adatvizualizáció nagymestere, Neil Halloran látványos videóban mutatja be, mennyi áldozattal járna egy egész bolygóra kiterjedő atomháború. Nem nehéz kitalálni, hogy nagyon sokkal...

(kép: Pixabay)

Egy atomfegyverekkel megvívott új világháborúban mindenki vesztene, sokan pontosan ezért gondolják, hogy azt, hogy az elmúlt 70 évben nem robbant ki újabb világégés, egyértelműen az atomfegyvereknek „köszönhetjük”: olyan erős, és olyan nagy számú nukleáris arzenál jött létre a világon, hogy egyik hatalom sem merte bevetni őket, az atomfegyverektől való félelem tartotta kordában az USA-t és a Szovjetuniót a hidegháború évei alatt mindenféle fegyveres összecsapástól.

Néhányszor persze remegett a léc, és hiába szerelték le azóta az atomfegyverek jelentős részét, most sem lehetünk teljesen nyugodtak, főleg amikor Észak-Korea nukleáris fegyverek bevetésével fenyegetőzik. Egy atomfegyverekkel megvívott háború súlyos áldozatokkal járna, ezt mutatja be a számok nyelvén Neil Halloran ebben a videóban:

The Shadow Peace, Part 1 – The Nuclear Threat

Sequel to The Fallen of World War II, The Shadow Peace is a web series that combines data-visualization and cinematic storytelling to explore the driving factors of war and peace. Please consider supporting this audience-funded series on Patreon: https://www.patreon.com/neilhalloran The first episode looks at the numbers behind nuclear war and peacekeeping efforts.

Az adatvizualizációval foglalkozó szerző a II. világháború végén Japánra ledobott két bomba pusztítását vette alapul, és innen szorozta fel a várható veszteségeket. Ezek alapján, összefoglalva:

körülbelül a II. világháború által elpusztított összes áldozat tízszerese halna meg egy atomháborúban, csak éppen 6 év helyett 3 hét alatt!

Ez összesen fél milliárd ember, akik közvetlenül a világméretű nukleáris háborúnak esnének áldozatul, rövid idő alatt. Egy ilyen háború azonban további súlyos járulékos következményekkel járna, amik további áldozatokat követelnének, ezek számát viszont már megjósolni sem lehet.

A II. világháború végén az amerikaiak által két Japán nagyvárosra ledobott egy-egy bomba a településen élő emberek körülbelül egyharmadát pusztította el (Hiroshimában 100000-en, Nagaszakiban 65-en haltak meg a bombázás miatt). A sugárzás hatására kialakuló rákos megbetegedések száma is jelentős, de a többség a támadást követő 3 héten belül meghalt, vagy közvetlenül a robbanásban, vagy az akkor szerzett sérülésekben, vagy az utána fellépő sugárbetegségben. Ma is ez várna az áldozatokra.

Azóta viszont a bombák pusztító ereje jócskán megnőtt, de nem a megnövekedett hatásfok az, ami miatt apokalipszissel érne fel egy nukleáris háború: a világ atomhatalmai akkora arzenált halmoztak fel ilyen fegyverekből, hogy egy esetleges konfliktus esetén több ezer nukleáris robbanófejjel ellátott rakéta zúdulna minden kontinensre.

Bár a hideg háború óta az USA és Oroszország is jelentősen leépítette nukleáris arzenálját, még így is rengeteg rakétájuk maradt, előbbinek a becslések szerint 7100, míg utóbbinak 7800 nukleáris töltete maradt hadrendben (a ’80-as években mindkét szám bőven 20000 felett volt). És akkor még ott vannak a kisebb országok is. Jelenleg a két szuperhatalmon kívül az alábbi államok rendelkeznek atomfegyverrel:

  • Franciaország (300db)
  • Kína (260db)
  • Egyesült Királyság (215db)
  • Pakisztán (120db)
  • India (115db)
  • Izrael (80db)
  • Észak-Korea (7db)

Ahogy Hiroshima és Nagaszaki esetében, a pusztítás az első három hétben lenne a legnagyobb, de csak ez után jönne majd az atomháború utóhatása, a hétköznapi nyelven csak nukleáris télként emlegetett éghajlatváltozás: a robbanások annyi port juttatnának a légkörbe, hogy az így képződött felhők miatt sokkal kevesebb napfény jutna el a Föld felszínére. Az akár évekig is eltartó lehűlés súlyos hatással lenne a mezőgazdaságra, az éhínségek újabb halálos áldozatokat követelnének. De még így is: a rendelkezésre álló adatok szerint

nem valószínű, hogy egy globális méretű atomháború teljesen ki tudná pusztítani az emberiséget.

De inkább ne próbáljuk ki!


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.